Μια ακόμη τραγική αποκάλυψη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έρχεται στη δημοσιότητα. 


Σύμφωνα με την «Real News», ο συντονιστής της πυροσβεστικής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17.45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Παρόλα αυτά, οι επιτελείς θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο συντονιστής, που είναι ταξίαρχος με τεράστια εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και με πολυετή θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, επέβαινε στο διοικητικό μικρό ελικόπτερο Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17.15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος. Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17.40, όταν οι φλόγες είχαν περάσει από το Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτια του Νέου Βουτζά.

Μέσα σε 5 λεπτά ο ταξίαρχος ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και τους προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται με σταθερή κατεύθυνση προς τον οικισμό και είναι καθοδικό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Η πτήση αυτή του συντονιστικού ελικοπτέρου πάνω από την περιοχή διήρκεσε είκοσι πέντε λεπτά. Σύμφωνα με τη «Real News», κατά τη διάρκεια αυτών των λεπτών οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου πώς εξελίσσεται η φωτιά δεν άλλαξαν.

Το απίστευτο είναι ότι ακριβώς την ίδια ώρα, από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο, από το οποίο φαίνεται ότι εκεί αρμόδιοι εξακολουθούσαν να έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά. Αυτό, επίσης ερευνάται από τους εισαγγελείς.

Με το έγγραφο που είχε συντάξει ο αστυνομικός διευθυντής και υπέγραφε ταξίαρχος της Πυροσβεστικής, ζητούνται η αποστολή βαρέων μηχανημάτων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε διάφορα σημεία και αναφερόταν ότι η κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς ήταν από την Καλλιτεχνούπολη προς τη Διώνη! Όλα αυτά την ώρα που το μεγάλωνε και κατευθυνόταν προς την λεωφόρο Μαραθώνος. Σύμφωνα με αναφορά αστυνομικών της Τροχαίας, η φωτιά πέρασε πάνω από τη λεωφόρο και «χτύπησε» το Μάτι στις 18.25.

Πηγή: Real News