Αυξήθηκε ο πληθυσμός των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων ("ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όπου εκδηλώνονται οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των
τελευταίων ετών") τις χαρακτηρίζει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η περιφέρεια ενημερώνει ότι τα συνεργεία των αναδόχων του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σε πλήρη ανάπτυξη και προβαίνουν καθημερινά στους απαιτούμενους ψεκασμούς και στις λοιπές επεμβάσεις. Παρ' όλ' αυτά οι πληθυσμοί των κουνουπιών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθ' ότι λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, δημιουργούνται νέες και δύσκολα εντοπίσιμες εστίες αναπαραγωγής ακόμη και στα πιο απίθανα και απροσπέλαστα σημεία. 

Επισημαίνει, ακόμη, ότι εξαιτίας των ακραίων βροχοπτώσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα της νόσου του ιού του Δυτικού Νείλου (Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία κτλ). Γι αυτό ζητά από τους πολίτες τα εξής:

Να αποφεύγουν να αφήνουν ακόμη και μικρές ποσότητες στάσιμου νερού στις ιδιοκτησίες τους, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, να τοποθετούν καπάκια στους βόθρους, σίτες στους αεραγωγούς βόθρων, να καθαρίζουν συχνά δεξαμενές νερού, σιντριβάνια και να κλείνουν με καπάκια βαρέλια ή δοχεία νερού κτλ. 

Επίσης, να βάζουν σίτες στα παράθυρα, τις πόρτες και τους φεγγίτες και να χρησιμοποιούν κουνουπιέρες, ειδικά για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους. Να χρησιμοποιούν εντομοκτόνα, απωθητικές συσκευές, σπιράλ και ειδικές λοσιόν, κλιματιστικά και ανεμιστήρες, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους. 

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κουνουπιών.  Η αντιμετώπισή του χρειάζεται παράλληλα τη συμπαράσταση των πολιτών από τους οποίους ζητούμε να εφαρμόσουν τις παραπάνω οδηγίες.  Εκτιμούμε ότι, εάν μειωθεί η ένταση των βροχοπτώσεων, θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών».