"H κυβέρνηση είχε την προνομία να λάβει από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα αυθαίρετα, που ουσιαστικά έλυνε τα χέρια της να πράξει πολλά σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά κωλυσιεργούσε"!


Αυτό τόνισε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος σε νόμο που, ο ίδιος εισήγαγε στην υπουργική του θητεία, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, το πρωί, στο Πρακτορείο FM. 

Όπως είπε, ο νόμος 4178/2013 είναι και ο μόνος που κρίθηκε συνταγματικός σε σχέση με τα αυθαίρετα, μετά το 1983 και το «Νόμο Τρίτση». Και πρόσθεσε: "Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση ανανέωσε επτά φορές τον ισχύοντα νόμο, αλλά και ο νόμος, τον οποίο κατέβασε πριν από λίγους μήνες, κατά ένα συντριπτικό ποσοστό είναι ίδιος με τον ν. 4178/2013. Κι όμως, επί τρεισίμισι χρόνια κωλυσιεργούσαν και δεν τον εφάρμοζαν, παρά το ότι θεσμοθετήθηκαν και διασφαλίστηκαν –από το Πράσινο Ταμείο- οι απαραίτητοι πόροι για να προχωρήσει το γκρέμισμα των αυθαιρέτων, ιδιαίτερα μέσα σε δάση, άλλες δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους". 

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ακόμη ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης "είναι ολοκληρωτικές και στην περίπτωση με την πυρκαγιά στο Μάτι, όπου απέδειξε ότι δεν αντιλήφθηκε την κατάσταση σε όλη της τη διάσταση, αλλά προσπάθησε να τη διαχειριστεί κυρίως επικοινωνιακά -ειδικά τις πρώτες ώρες της κρίσης". Μίλησε, δε, για "κυνισμό και αναλγησία, με την οποία αντιμετώπισαν την τραγωδία οι άνθρωποι της κυβέρνησης".