Δίνουν και παίρνουν οι απάτες με αετονύχηδες που εμφανίζονται ως δήθεν υπάλληλοι της ΔΕΗ κι εξαπατούν καταναλωτές, παίρνοντάς τους, με διάφορα τεχνάσματα, χρήματα ή χρυσαφικά.


Τελευταία περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου - Αναλήψεως αφορά 12 περιπτώσεις απάτης και ισάριθμες υποθέσεις κλοπών που έλαβαν χώρα σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών. 

Ως δράστης φέρεται 43χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2018, προσποιούμενος, μαζί με συνεργό του, ότι ήταν υπάλληλοι της ΔΕΗ ή ασφαλιστές, έμπαιναν στα σπίτια ηλικιωμένων πολιτών κι έκλεβαν χρυσαφικά και χρηματικά ποσά. 

Συνολικά έκλεψαν 31.650 ευρώ και κοσμήματα η αξία των οποίων ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.

Η έρευνα, για παρόμοιες περιπτώσεις, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, συνεχίζεται.

Τι να προσέχετε


Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να μπουν στα σπίτια σας. 
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. 
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφύγετε να τα αρπάξουν απασχολώντας σας σε κάτι άλλο. 
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. 
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε σπίτια ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.). 
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 

Περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.astynomia.gr.