Την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών η οποία θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 



Πρόκειται για ένα νέο φορέα ο οποίος θα βασιστεί στο μοντέλο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.


Ο διοικητής του νέου φορέα θα είναι εγνωσμένης εμπειρίας, θα επιλέγεται από ανεξάρτητη αρχή εμπειρογνωμόνων και η τοποθέτησή του θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έδωσε εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την ανεύρεση πόρων και ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων και από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η υλοποίηση θα κοστίσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το νέο σύστημα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών έχει κλείσει τον κύκλο του και ανοίγει ένας νέος δρόμος για τη ριζική αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει δώσει εντολή στο Γερμανό καθηγητή διεθνούς κύρους, κ. Γκόλνταμερ προκειμένου ο τελευταίος να εκπονήσει έκθεση στην οποία θα προτείνονται όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην συμβεί ξανά ανάλογη τραγωδία.

Ο καθηγητής θα διερευνήσει και τις αιτίες της έκτασης που πήρε η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι ενθαρρυντικό που ο Πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια.  

Αν αυτή, ωστόσο, είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας,  της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στο ΣΥΡΙΖΑ».