Τα κλισέ πάνω στα οποία «πορεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από γεννήσεώς του», όπως είπε χαρακτηριστικά και τα οποία είναι «η στοχοποίηση, η δημιουργία εχθρών, η αποποίηση ευθυνών, η πόλωση, ο φανατισμός και, τελικά, η μπαχαλοποίηση», ανίχνευσε
στο διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Σταύρος Καλαφάτης, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί, στον Ρ/Σ «Αθήνα 98,4».


Όπως τόνισε είναι «θλιβερή η εικόνα ενός πρωθυπουργού να απευθύνει διάγγελμα με τέτοιο διχαστικό και πολωτικό λόγο. Θα έπρεπε να εκφέρει λόγο συνθετικό, να δίνει ένα πλαίσιο συναίνεσης και σύνθεσης των δυνάμεων του τόπου. Είδαμε και ακούσαμε, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, λόγο που προκαλεί μεγάλη θλίψη και απογοήτευση στο μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Η προσπάθειά του να στιγματίσει και να στοχοποιήσει ανθρώπους, είναι από τα κλισέ στα οποία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ από γεννήσεώς του. Κάτι τέτοιο αδικεί τη χώρα μας, αλλά η κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της». 
Για την περίφημη λήξη των μνημονίων υπογράμμισε πως «είναι μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και στα ζητήματα της οικονομίας. Αυτό που τελειώνει είναι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά τα μνημόνια συνεχίζονται. Τελειώνουν τα δανεικά των εταίρων μας, αλλά τα μέτρα που είναι ψηφισμένα από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχίζουν και θα εφαρμόζονται από τώρα, ως και τα τέλη του 2022! Αυτό προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισαν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και το κείμενο της Ευρωπαϊκής επιτροπής που υπογραμμίζει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται, πλέον, η Ελλάδα. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται τόσο “στενός κορσές” σε χώρα που ολοκληρώνει πρόγραμμα στήριξης». Εξήγησε ότι «Ελληνίδες κι Έλληνες θα υποστούν μέτρα ύψους 5,2 δι ευρώ, περικοπή συντάξεων από 1/1/19, μείωση αφορολόγητου από 1/1/20, μέτρα που πλήττουν κατ’ εξοχήν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους».
Για το «καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», ο κ. Καλαφάτης αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν έγινε δεκτή η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που κατατέθηκε στη Βουλή και προέβλεπε να μη μειωθούν οι συντάξεις, αν αυτό το «μέτρο» περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες που θα κάνει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και «από πού θα ΄ρθει το αντίβαρο, αν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί». Και τόνισε:
«H κυβέρνηση, που έχει εθιστεί στο ψέμα και την παροχολογία, ήταν φυσικό ότι θα προσπαθούσε να ξεγελάσει για άλλη μία φορά τον ελληνικό λαό».