Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, χθες, βάσει του κανονισμού της Ε.Ε. για τις συγκεντρώσεις, την εξαγορά του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από τη Snam Ιταλίας. 


Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, «η προτεινόμενη εξαγορά δεν εγείρει ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, διότι οι εταιρείες δεν δραστηριοποιούνται στην ίδια γεωγραφική περιοχή», 

Όπως αναφέρει σήμερα στην έντυπη έκδοσή της η Ναυτεμπορική, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Snam θεωρείται ότι δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όσον αφορά τις δραστηριότητες του Συμπιεσμένου Φυσικού Αρίου (CNG), του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) μικρής κλίμακας (Small Scale LNG) και των εφαρμογών χρήσης του βιομεθανίου.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι η συμμετοχή των Snam, Enagas και Fluxys στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ θα επιτρέψει, τα επόμενα χρόνια, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών υποδομών φυσικού αερίου και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μετεξέλιξης της Ελλάδας σε αξιόπιστο κόμβο μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου. Η κοινοπραξία θα είναι σε θέση να μεταφέρει καλές τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να παράσχει πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης για την ομαλή ανάπτυξη τόσο των εγχώριων υποδομών όσο και των νέων διασυνδέσεων.

Ως γνωστόν, η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ Ελλάδος πραγματοποιείται από σχήμα στο οποίο συμμετέχουν επίσης η ισπανική Enagas και η βελγική Fluxys.