Άρχισε, σήμερα, το πιγκ πογκ ευθυνών, για τους νεκρούς από την Πυρκαγιά στην Αττική. Ο ένας "υπεύθυνος" ρίχνει την ευθύνη στον άλλον...


Η κουβέντα γίνεται, από το πρωί, για το λόγο για τον οποίο δεν έγινε εκκένωση των περιοχών στο Νέο Βουτζά και για το ποιος είχε την ευθύνη γι αυτό.

«Είχε δοθεί η εντολή για εκκένωση του Νέου Βουτζά» δηλώνει, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στο «Κόκκινο 105,5», η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννα Τσούπρα.

Η κ. Τσούπρα, στη ραδιοφωνικής της συνέντευξη, διευκρινίζει ότι «για την εκκένωση του κάθε δήμου, αρμόδιος είναι ο δήμος και το σχέδιο των δήμων. Η Περιφέρεια Αττικής έχει 66 δήμους, δεν προβλέπεται να έχει σχέδια εκκένωσης για τους δήμους. Η Αυτοδιοίκηση είναι ακριβώς αυτό. Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να ελέγξει ο ένας τον άλλον. Η Περιφέρεια λοιπόν δεν θα μπορούσε με τίποτα να πάει στον κάθε δήμο και να κάνει εκκένωση. Απαγορεύεται, δεν μπορεί. Ενημερώνεται από την Πυροσβεστική που παίρνει την απόφαση και ενημερώνει τους δήμους για την εκκένωση».

Αναφερόμενη στην περίπτωση του Νέου Βουτζά, η περιφερειακή σύμβουλος μεταφέρει τον διάλογο που είχε με τον αρμόδιο δήμαρχο: «Ήμουν τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος επιτόπου, ήρθε ο κ. Σιώνης και είπε μπροστά μας «ποιου είναι η περιοχή;». Ο δήμαρχος είπε «είναι δικιά μου» η περιοχή,  και η απάντηση ήταν «από τη στιγμή που είναι δικιά σου η περιοχή, απομάκρυνε τον κόσμο».. Και του λέω «ναι δήμαρχε, πρέπει να φύγει ο κόσμος». Αυτό ειπώθηκε, αυτό έγινε, στον δήμο της Ραφήνας, στο Νέο Βουτζά, στη φωτιά πάνω».

Τι λέει ο δήμαρχος


Tην απουσία οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης περιοχών, την έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών και τις ελλείψεις των δυνάμεων πυρόσβεσης έφεραν στο φως oι φονικές πυρκαγιές σε Μάτι, Ραφήνα και Κινέτα. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς κατήγγειλε ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης στο Μάτι.

Όπως είπε, τόσο πυροσβέστες όσο και αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να δοθεί μία καθοδήγηση για το πώς θα φύγουν και χωρίς να δοθεί κεντρική εντολή. 

«Είναι εμφανές ότι έγιναν λάθη», είπε ο κ Μπουρνούς.

Πρόσθεσε ότι η φωτιά κινήθηκε τόσο γρήγορα, που η πυροσβεστική δεν πρόλαβε καν να μπει στο Μάτι, μέσα στον οικισμό.

«Δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους ότι θα γύριζε η φωτιά του ανέμου και όταν γύρισε μέσα σε 20 λεπτά κατέκαψε τα πάντα. Υπολόγισαν λάθος», είπε. 

Στο... χορό και ο Ψινάκης!


Την ίδια ώρα, όμως, έγινε γνωστό πως η μεγαλύτερη περιοχή από το κομμάτι που επλήγη είναι αρμοδιότητα του δήμου Μαραθώνα! Έτσι, μπήκε στο κάδρο και ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη... σφοδρότητα της φωτιάς (σ.σ. θυμίζοντας... άλλον δήμαρχο σε άλλη περίπτωση).

«Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο σε τέτοιες περιπτώσεις. Είσαι σε μια περιοχή με πεύκα και παίρνει φωτιά ενώ έχει 8 με 12 μποφόρ. Τα κουκουνάρια και τα ζωάκια που φλέγονται δημιουργούν νέες εστίες» επεσήμανε ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

«Κάηκε και το δικό μου σπίτι. Σε λίγα λεπτά τυλίχτηκε στις φλόγες» είπε ο κ. Ψινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και σχολίασε πως «δεν ξέρω αν η καταστροφή ήταν μοιραία, αυτό θα το κρίνει η Πυροσβεστική».

«Έγινε μια τραγική καταστροφή. Πολύς κόσμος κάηκε και είχε δραματικό θάνατο», σχολίασε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

«Υπήρχε το σχέδιο πολιτικής προστασίας που έχει κάθε Δήμος. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να κάνει κανείς τίποτα με τόσα μποφόρ. Όταν υπάρχει μεγάλη καταστροφή κανείς δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία να προχωρήσει στην εκκένωση» είπε ο κ. Ψινάκης και τόνισε πως «σε τέτοιες μεγάλες καταστροφές αναλαμβάνει πλήρως όλη την επιχείρηση η Πυροσβεστική. Καταλαβαίνετε πως αν ο καθένας έδινε εντολές, η κατάσταση θα ήταν χειρότερη. Μόνο η Πυροσβεστική που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει εντολές».

«Το χειρότερο είναι πως έχουμε πολλούς αγνοούμενους. Τα καμένα πτώματα που βρήκαμε, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν πρόκειται για ένα ή δύο ή και τρία άτομα αγκαλιασμένα. Είναι σε τέτοια κατάσταση. Ο αριθμός των αγνοουμένων ανεβαίνει συνέχεια», δήλωσε ο κ. Ψινάκης.

Ευθύνες και στην Πυροσβεστική;


Άλλο ένα θέμα έχει προκύψει για τους κρουνούς που δε λειτούργησαν στην λεωφόρο Μαραθώνος. Από την Περιφέρεια ενημερώνουν ότι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση είναι, μεν, οι άνθρωποι της περιφέρειας, αλλά για τη λειτουργία τους υπεύθυνη είναι η Πυροσβεστική.

Επίσης, στην εκπομπή "Αταίριαστοι" του Σκάι, πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής κατήγγειλε ότι, ενώ υπάρχει απόφαση για στάθμευση τριών περιπολικών της Αστυνομίας στην περιοχή, την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά όλα τα οχήματα είχαν σταλεί στην πυρκαγιά της Κινέτας.