Πρωτοβουλίες για αυξήσεις μισθών, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας έτσι την παροχολογία με στόχο να ανατραπεί η δημοσκοπική κατρακύλα για τη συγκυβέρνηση.


«Η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά την 21η Αυγούστου, την ημερομηνία της τυπικής λήξης του προγράμματος, να έχουν διευθετηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για μια σειρά από παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στην ενημερωτική ιστοσελίδα Dikaiologitika News.

Για την κυβέρνηση το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τέλος των μνημονίων να μεταφραστεί με τρόπο έμπρακτο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος και σε ερώτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημειώνει πως έχει δρομολογηθεί η επαναφορά τους, ενώ μέσα στο 2018 θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις μισθών.

«Όσον αφορά στην επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή τις βασικές αρχές του συλλογικού εργατικού δικαίου, η επαναφορά τους ήδη έχει δρομολογηθεί καθώς έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για την άμεση ισχύ τους από την 21η Αυγούστου. Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, η επεξεργασία των βημάτων που θα οδηγήσουν εκεί, προχωρά τάχιστα και εντός του 2018 θα παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει:

Σε ερώτηση για την κριτική περί «τέταρτου μνημονίου» που ασκεί η Νέα Δημοκρατία απαντά πως σε όλη την Ευρώπη, το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα γίνεται δεκτό με θετικά σχόλια και ανακούφιση και συμπληρώνει: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η ΝΔ, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ο κ. Μητσοτάκης, δεν ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φέρεται σαν μία ομάδα ανθρώπων με μοναδική επιδίωξη το διαρκές σαμποτάζ της χώρας και των προοπτικών της.

Το διακύβευμα των εκλογών

Ως προς το διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει πως θα είναι ανάμεσα στην Ελλάδα της περιόδου 2010-2014 και την Ελλάδα της νέας εποχής. «Ο ελληνικός λαός θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή σε ένα παρελθόν οικονομικής καχεξίας, ακραίας λιτότητας και πολιτικού αμοραλισμού και σε ένα άλμα προς το μέλλον. Θα έχει να επιλέξει μάλιστα ανάμεσα σε αυτούς που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και σε αυτούς που με σκληρή μάχη έκαναν τα πάντα ώστε να τη βγάλουν από τα μνημόνια οριστικά και αμετάκλητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει την εκτίμηση ότι θα εγκριθεί από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής.

Τονίζει, επίσης, πως «η διασφάλιση της κυβερνητικής συνοχής δεν τίθεται εν αμφιβόλω», θυμίζει τη δήλωση του κ. Καμμένου ότι σκοπεύει να πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας και σημειώνει: «Τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να συζητούν, όπως κάνουν πάντοτε, τους όρους και τις προϋποθέσεις της κοινής κυβερνητικής τους πορείας, και είμαι βέβαιος ότι όπως πάντα θα βρεθεί το σημείο ισορροπίας. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να ωθήσουν το πολιτικό σύστημα σε βεβιασμένες και ασύντακτες πολιτικές επιλογές δεν πρόκειται να το καταφέρουν».