Από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημέρευε χτες, ξεκίνησε την εξόρμηξή της η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, μοιράζοντας την προκήρυξή της για το «Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».
Σύμφωνα με τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, «οι εργασιακές συνθήκες, όπως η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με την χρόνια έλλειψη απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών και την προβληματική λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποία, αφενός μεν εξοντώνει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, αφετέρου συνιστά ναρκοπέδιο για την υγεία των ασθενών». Όπως προστίθεται  στην  ανακοίνωση της ΛΑΕ, κατά την επίσκεψη μέσα στο νοσοκομείο, και τις συζητήσεις με το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, «αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και στο Ιπποκράτειο».

Η ανακοίνωση της ΛΑΕ:
"Το Ιπποκράτειο είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Β. Ελλάδας, και στις εφημερίες του δέχεται το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών, με εργαζόμενους στα όρια του προσωπικού ασφαλείας όλα τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό. Βασικό ζήτημα είναι ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι συμβασιούχοι, και όταν λήξουν οι συμβάσεις τους, όπως των 15 τραυματιοφορέων και των 10 περίπου επικουρικών γιατρών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον επόμενο Φλεβάρη, καθώς και των χειριστών ακτινολογικού κτλ. η κατάσταση στο προσωπικό και στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου θα ξεπεράσει τα όρια της ασφαλείας.
Στην πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επικρατεί, δυστυχώς, βασικά δικαιώματα, όπως το επίδομα βαριάς ανθυγιεινής εργασίας, τα στερούνται πολλοί εργαζόμενοι. Επιπλέον, οι μνημονιακές περικοπές, εδώ και καιρό έχουν επιβαρύνει γιατρούς και νοσηλευτές με τα έξοδα για την προμήθεια στολής και σαμπό καθημερινής χρήσης, τα οποία παλιότερα χορηγούσε το δημόσιο.
Οι εργασιακές αυτές συνθήκες, όπως η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με την χρόνια έλλειψη απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών και την προβληματική λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου, εξαιτίας των συνεχών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποία, αφενός μεν εξοντώνει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, αφετέρου συνιστά ναρκοπέδιο για την υγεία των ασθενών.
Θετικό βήμα ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αρχίζουν και εγγράφονται στο σωματείο, κι έτσι θα μπορούν, από καλύτερες θέσεις, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η Λαϊκή Ενότητα, μεταξύ άλλων:
• Θεωρεί ότι απαιτείται πλήρης και καθολική υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη για όλο τον πληθυσμό, πλήρες σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα νοσοκομεία, φραγμοί στην ιδιωτική βιομηχανία της υγείας.
• Διεκδικεί τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων με κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει τις ανάγκες τους, στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό, με πλήρη και σταθερή εργασία, αξιοποίηση όλων των υποδομών τους, και επαναφορά στο δημόσιο όσων υπηρεσιών τους έχουν ιδιωτικοποιηθεί".