Σε κάθειρξη οκτώ ετών, ο καθένας, καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο επί διοικήσεών του γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.



Κρίθηκαν ένοχοι για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξη που συνδέεται με την υπεξαίρεση "μαμούθ" από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.


Το δικαστήριο αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.


Σύμφωνα με το κατηορητήριο, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες νομιμοποίησαν χρήματα από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, που τέλεσε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος, Παναγιώτης Σαξώνης. Το ποσό που "ξέπλυναν", όπως προέκυψε από την απόφαση των δικαστών, προσεγγίζει τα 14,2 εκατ. ευρώ. Η δε πράξη που τους καταλογίστηκε είναι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.


Στην απολογία του ο Β. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες και αρνήθηκε. Επισήμανε ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ ανέφερε ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες τού καταδικασθέντα δημοτικού υπαλλήλου, τον οποίο - όπως είπε - δεν γνώριζε καν.


Από την πλευρά του, ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, αφρού δήλωσε αθώος, στοχοποίησε τον Σαξώνη, λέγοντας ότι εκείνος τα έκανε όλα. “Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του Δήμου”, διερωτήθηκε.