Δέντρο ιερό των Αρχαίων Ελλήνων, η συκή, γνωστό από τους προιστορικούς χρόνους, αποτελεί εδώ και 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της διατροφής μας.
Αγαπημένο φρούτο των Αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι τα κατανάλωναν σαν γλύκισμα, μετά το φαγητό, φρέσκα ή ξερά με συνοδεία ξηρών καρπών ή τα έβραζαν μέσα σε ένα σιρόπι μελιού.
Καθώς οι Αθηναίοι είχαν απαγορέψει την εξαγωγή των σύκων, την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου πολλοί επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο σύκων.
Ο Περικλής θέσπισε νόμο με βαριές ποινές για τους παραβάτες. Όσοι μισούσαν κάποιον ή είχαν αντιπαράθεση μαζί του τον κατηγορούσαν για λαθρεμπόριο σύκων. Αυτοί οι κατήγοροι ονομάστηκαν  συκοφάντες, χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται και σήμερα για όσους κατηγορούν κάποιον χωρίς λόγο.
Το σύκο γλυκό του κουταλιού είναι από τα πιό ιδιαίτερα και αρωματικά γλυκά.
Τι πιό ωραίο, από τον απογευματινό καφέ σε φρεσκοπλυμένες βεράντες όταν συνοδεύεται από το συκαλάκι με δροσερό νερό στα ποτήρια.
Το γλυκό γίνεται είτε από τις άγριες συκιές πρίν ωριμάσουν οι καρποί, μέχρι τον Μάιο, είτε και από ήμερες τον επόμενο μήνα.
Συνοδεύει υπέροχα παγωτό κρέμα, ντοντουρμά ή σκέτο γιαούρτι.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σύκα καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
3 φλ.τσαγιού νερό
γαρίφαλα
λίγο λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα μικρό μαχαίρι και φορώντας γάντια για να μήν μαυρίσουν τα χέρια σας αλλά και για να μην σας ερεθίσει το γαλακτώδες υγρό που βγάζουν τα σύκα, κόβετε ένα κομματάκι από τη βάση του σύκου καθώς και το πάνω μέρος του καρπού. Τρυπάμε τα σύκα με ένα ξυλάκι για σουβλάκι σε 2-3 σημεία. Σε μιά κατσαρόλα με αρκετό νερό, βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και ξανασουρώνουμε για να ρίξουμε όσο νερό έχουν. Βάζετε στη βάση κάθε σύκου από ένα γαρυφαλάκι. Ξαναβάζουμε τα σύκα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε 4-5 σταγόνες λεμόνι.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Όταν γεμίζετε τα βάζα φροντίστε τα σύκα να σκεπάζονται από το σιρόπι για να διατηρηθούν για αρκετό καιρό. Καλοφάγωτα !!!
foodmood.grhttp://foodmood.gr/