Τη σαφή διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας πριν από λίγη ώρα την εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.



Ενώπιον του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, βουλευτών, ηγετικών στελεχών κι εκατοντάδων στελεχών της Τ.Α., η κ. Γεννηματά πρότεινε διάλογο για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, ενώ διαφώνησε και με τη θέση της ΝΔ να παραμείνει το εκλογικό σύστημα για τις εκλογές στις Περιφέρειες και του δήμους ως έχει.


«Η κυβέρνηση λειτουργεί με την άκρως συντηρητική αντίληψη που θέλει την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους. Τώρα φέρνει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Με κύριο στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επιχειρούν να παίξουν παιχνίδια με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αισθάνονται την ήττα προ των πυλών» τόνισε και διαχώρισε τη θέση της από τη ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Δεξιά, η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι μάλιστα να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με ένα απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με την μεγαλύτερη αναλογικότητα και η "κυβερνησιμότητα", η δυνατότητα άσκησης διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους δήμους».


Και πρόσθεσε: «Όσο μας αφορά, στις εκλογές οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής θα είναι παρούσες. Σε κάθε Περιφέρεια, σε όλους τους μεγάλους δήμους, τις πρωτεύουσες των νομών. Μέσα από ευρύτερους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, με τη συμμετοχή όλων όσων πιστεύουν στον νέο ρόλο της αυτοδιοίκησης, που θέτουν ως πρώτο στόχο την τοπική ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική συνοχή. Με επικεφαλής τα καταξιωμένα στελέχη μας στον χώρο, τα οποία στηρίζουμε. Δεν ζητάμε κομματικές ταυτότητες από τα στελέχη που συγκροτούν τους συνδυασμούς. Όμως θα πρέπει να λειτουργούν στο ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό πλαίσιο. Με καθαρό όμως προοδευτικό αυτοδιοικητικό λόγο και πολιτική συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο που εγγυάται τη δυναμική και την πορεία του συνδυασμού στο πλαίσιο αρχών και θέσεων που επαγγελλόμαστε. Με αυτές τις λογικές το Κίνημα Αλλαγής θα καθορίσει τη στάση του, θα εκφράσει τη στήριξή του στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας στις Περιφέρειες και στους δήμους» υπογράμμισε.



Γ. Καμίνης: Ο «Κλεισθένης» έχει σκοπό να εκβιάσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής άσκησε σκληρή κριτική στις ρυθμίσεις που περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση "Κλεισθένης Ι".


Τόνισε ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχει έναν ουσιαστικό σκοπό: Να εκβιάσει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως μέσα από την καθιέρωση ενός αλλοπρόσαλλου εκλογικού συστήματος. Αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλού πλειοψηφικό.» Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «αυτές οι παλινωδίες σε πολλούς δήμους θα δημιουργήσουν έναν γίγαντα με πήλινα πόδια» εννοώντας «τον δήμαρχο που θα χαίρει μεν ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης, καθώς θα εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει όμως να διαχειριστεί την εξουσία του, συναλλασσόμενος διαρκώς με ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα έχει εκλεγεί κάθε καρυδιάς καρύδι, αφού το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καν ένα μίνιμουμ ποσοστό για την εκλογή ενός συνδυασμού».


Σχετικά με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ανέφερε ότι πρέπει να επιδιώξει τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και την ουσιαστική απήχησή τους στην κοινωνία. «Προοδευτικά ψηφοδέλτια; Ναι, προοδευτικά! Αλλά με την έννοια που ανέφερα προηγουμένως. Εννοώ ότι στηρίζουμε τους ανθρώπους εκείνους, συνεργαζόμαστε με τους άνδρες και τις γυναίκες που ασπάζονται τις αρχές που προανέφερα, εγγυώμενοι παράλληλα, μέσα από την κοινωνική δράση τους, ότι μπορούν και να τις εφαρμόσουν. Αποκέντρωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, αποτελεσματικότητα χωρίς στερεότυπα και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Αυτό ναι! Αυτό πράγματι είναι προοδευτικό», είπε.