Ξέρεις τι δεν πρέπει να λείπει σε καμιά περίπτωση από το bar του σπιτιού σου;
Σωστά μάντεψες. Ο βασιλιάς των ποτών  (το ουίσκι ντέ)  έχει πολλούς υποψηφίους που φλερτάρουν με την γκάμα σου, οπότε έχω μερικές εξαίρετες  προτάσεις.

Γράφει ο Γιαννης Χατζηιωαννίδης

The Glenlivet 15 Υear Old

Πρόκειται για ένα κρεμώδες ουίσκι, με πλούσια αίσθηση οξιάς. Η ωρίμανση για 15 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια προσφέρει στο ουίσκι μια γλυκιά προσωπικότητα με αναζωογονητικό χαρακτήρα και νότες ξηρών καρπών. Αναμφισβήτητα είναι το ουίσκι της δομής και της πολυπλοκότητας.  Με χρώμα σκούρο πορτοκαλί και πλήρης αρώματα τύρφη, σέρυ, μελιού και φρούτων. Η Glenlivet των 15 χρονών παίρνει το άρωμά του από τα βαρέλια γαλλικής δρυός όπου και ωριμάζει. Στην μύτη υπαινιγμοί γλυκών αρωμάτων, εσπεριδοειδών και ξύλουκέδρου. Η γεύση είναι σωστά ρυθμισμένη με την αλληλεπίδραση των καρπών και των μπαχαρικών. Στα 61 ευρώ στην χώρα μας.

Macallan Sherry Oak 12 Year Old

Βελούδινο, στρογγυλό, απόλυτα κομψό με απίθανα αρώματα και γευστικές νότες, σπάνιες για ουίσκι. Ένα εξαιρετικό 12άρι που παλαιώνει αποκλειστικά σε βαρέλια sherry. Μια από τις δημοφιλέστερες οινοπνευματοποιίες στον κόσμο, τις τελευταίες 4 δεκαετίες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Macallan έχει χτίσει την καλύτερη φήμη ως ποιοτικό malt ουίσκι και το πιο περιζήτητο ουίσκι για τους συλλέκτες. Οι σπάνιες φιάλες μπορούν να αλλάξουν χέρια για χιλιάδες ευρώ και η αξία τέτοιων μπουκαλιών ανεβαίνει συνεχώς.
Το Macallan έχτισε τη ζηλευτή φήμη του στο γεγονός ότι το κυρίως σώμα του ωριμάζει σε 100% δρύινα βαρέλια για τσέρι. Εξαιρετική ισορροπία από το ωριμασμένο σε βαρέλια sherry 12άρι της Macallan, to kορυφαία single malt της ηλικίας του. Στον ουρανίσκο έρχονται έντονες γεύσεις, μεσαίου σώματος με νότες από ζεστά γλυκίσματα, μαρμελάδα, σουλτανίνες και φλούδες, καθώς αναπτύσεται παράλληλα η γλύκα από σάκχαρα κριθαριού. Μακρύ τελείωμα με έντονες δρύινες νότες. Στα  89 ευρω.

Glenfiddich 15 Year Old Single Malt

Ένα διάσημο ουίσκι σε μια από τις καλύτερες εκδόσεις του. Αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα στη μύτη και φρουτώδεις γεύσεις με συνοδεία sherry και σταφίδας. Για όσους αρέσουν τα γλυκόπιοτα ουίσκι αυτό είναι φανταστικό!!  Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί,και μια γλυκιά τρομερή ισορροπία!. Το σύστημα solera περνώντας από βαρέλι σε βαρέλι το έχει κάνει λείο και απαλό,μήπως όμως αυτή η αναμοιξη το κάνει Blend?!!  Αξίζει να το έχετε στη συλλογή σας.  Στα 46 ευρω.

Bushmills 16 Year Old

Δυσεύρετο σήμερα. Σπάνιο. Αν το βρείτε πάρτε το αμέσως. Ώριμο και γεμάτο whisky, με αρώματα κανέλας και εσπεριδοειδών, με τις γεύσεις της σταφίδας και των κόκκινων φρούτων να επικρατούν. Μια σκάλα πιο πάνω σε ποιότητα από ολα τα άλλα της ηλικίας του. Στα 78 ευρω.

Chivas Regal 25 Year Old

Πρόκειται για ένα μοναδικό μείγμα εξαίσιων ποικιλιών ουίσκι, το καθένα από τα οποία έχει ωριμάσει τουλάχιστον 25 χρόνια. Εμπνευσμένο από το πρώτο Chivas Regal που κατέκτησε την Αμερική, το Chivas Regal 25 Ετών, επιστρέφει πιστό στην αυθεντική συνταγή του.
Παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες ενώ κάθε μπουκάλι είναι αριθμημένο, αντανακλώντας με αυτό τον τρόπο την ασύγκριτη ποιότητα και την απαράμιλλη κληρονομιά του.
Στα 314 ευρώ στην χώρα μας
 
Πρόκειται για το ουίσκι που έβαλε τα ιαπωνικά malts στον παγκόσμιο χάρτη. Πολύπλοκη και εξαιρετική γεύση, νότες μπαχαρικών, υπαινιγμός καπνού στο φινίρισμα και μια όμορφη συσκευασία, το καθιστούν ικανό να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες κάθε σοβαρού πότη. Kοστίζει περίπου €114.