Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική φέρνει εικόνες Αποκάλυψης... Πραγματική κόλαση η περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και οι γειτονικές ακτές, κρύβει απίστευτες ανθρώπινες τραγωδίες...


Η πιο συνταρακτική - ως τώρα - αυτή που αφορά τον φρικτό θάνατο 26 ανθρώπων στο Κόκκινο Λιμανάκι. Προσπάθησαν να φθάσουν στη θάλασσα ενώ τους τύλιγαν οι φλόγες, έφθασαν, όμως, σε γκρεμό και το μόνο που κατάφεραν να κάνουν ήταν να πάρουν οι μάνες τα παιδιά αγκαλιά και να καούν ζωντανοί...

Η περιοχή μετατράπηκε σε κρεματόριο. Τα σωστικά συνεργεία βρίσκουν μόνον στάχτη, καμμένα σπίτια κι αυτοκίνητα. Κανείς δεν ξέρει πού θα φθάσει ο αριθμός των θυμάτων...

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Στις 9 το πρωί, ο αριθμός των νεκρών, που ανακοινώνονταν επίσημα, έφθανε τους 24... Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που είχαν βρεθεί ως τότε, περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Κι ενώ όλοι ήλπιζαν να σταματήσει εκεί το κακό, ήρθε το μαύρο μαντάτο για τους νεκρούς στο Κόκκινο Λιμανάκι...

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες για να συνδράμουν το έργο των συναδέλφων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχαν πληροφόρηση για τα θύματα και το ΄μαθαν καθ' οδόν, από τις δημοσιογραφικές εκπομπές...