Αυλαία για το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου, με την τελετή έναρξης που φιλοξενήθηκε στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου χθες Σάββατο 30 Ιουνίου .


Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jan Bondy και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη. Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον τσέχικο πολιτισμό, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ Ολύμπου είναι η Τσεχική Δημοκρατία.

Το κοινό απόλαυσε μία εξαιρετική συναυλία από το διεθνούς φήμης τσέχικο κουαρτέτο ENSEBLE MARTINU και στη  συνέχεια είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις τρεις εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών και παρουσιάζουν δημιουργούς και όψεις του τσέχικου πολιτισμού. 



Ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος θύμισε ότι  “εδώ στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, πριν αιώνες, αξιωματούχοι και πολίτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας προσέρχονταν για να πάρουν μέρος στη γιορτή που τελούνταν τότε με την επωνυμία “Ολύμπια εν Δίω””.

Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, του ανθρώπου που ανέδειξε τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδρομή του Φεστιβάλ: “Θέλω να εκφράσω τη χαρά που αυτό το φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε σχεδόν επεισοδιακά θα έλεγα, κατάφερε να επιζήσει. Όπως όλοι ξέρουμε ο χρόνος είναι η λυδία λιθος για την ποιότητα αυτών που οργανώνουμε και σχεδιάζουμε. Ειδικά για τον τόπο μας έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου σε λίγο θα συμπληρώνει μισό αιώνα. Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που παρακολούθησα αυτή τη διαδρομή από την πρώτη αρχή έως τώρα και συνέπεσε να συνεβρεθούμε με τους ανθρώπους του θεάτρου μέσα στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Βρήκαμε τη μέση οδό ώστε εκείνα τα χρόνια και εμείς να συνεχίζουμε τις ανασκαφές και εκείνοι να κάνουν παραστάσεις” ανέφερε ο κ. Παντερμαλής και πρόσθεσε:



“Το αρχαίο θέατρο απέδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα. Ένα θέατρο των ελληνιστικών χρόνων, της μεγάλης ακμής του Δίου, κατά την περίοδο του Αλεξάνδρου και αμέσως μετά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα είδος επιβίωσης εκείνης της μακρινής περιόδου. Ο τόπος είναι σπουδαίος, η θέση του είναι εξαιρετικά σημαντική και φυσικά βαραίνει πάντα από πάνω του η σκιά του Ολύμπου” κατέληξε ο καθηγητής ευχόμενος καλή επιτυχία στη διοργάνωση και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Την ιδιαίτερη χαρά για την τιμή να είναι η Τσεχική Δημοκρατία τιμώμενη χώρα στο φετινό φεστιβάλ εξέφρασε ο Τσέχος πρέσβης Jan Bondy. 

“Είναι η ιδιαίτερη η χαρά μας που και μέσα από το Φεστιβάλ θα γιορτάσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της χώρας μας. Ελπίζω ότι θα απολαύσετε το μουσικό πρόγραμμα αλλά και τις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου” είπε καλοσωρίζοντας το κοινό ο κ. Bondy.  Σημείωσε μάλιστα ότι στην χώρα του τα παιδιά διδάσκονται από μικρά για τον Όλυμπο και για τους 12 θεούς ενώ είναι πολλοί οι Τσέχοι που έρχονται ως τουρίστες εδώ. “Κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι σε μας η περιοχή” σημείωσε ο Τσέχος πρέσβης καλώντας το κοινό να απολαύσει την ελληνοτσέχικη, όπως είπε, βραδιά.

Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας  του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού του δήμου Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου- Παρτσαλίδου ενώ το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του τόπου και δεκάδες φίλοι του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μέλος του ΔΣ του ΟΡΦΕΟ Χάιδω Παπαχατζή.