Έκκληση «στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου να συστρατευτούν στο σχέδιο μας για την έξοδο από την κρίση» έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), προαναγγέλλοντας
παράλληλα φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019.


Παραδέχτηκε δε, πως υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του, τώρα που διαμορφώνεται ένα σχέδιο που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης πρέπει ο καθένας να συμβάλει. «Τώρα υπάρχει επιτέλους ένα σχέδιο που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και αποδίδει καρπούς. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί να προσφέρει, από το μετερίζι στο οποίο βρίσκεται».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους τα οποία, όπως είπε, «δημιουργούν ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 έτη, όπου το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους γίνεται πολύ χαμηλό, και δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης».

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση» πρόσθεσε.

Από το βήμα του ΣΒΒΕ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019, αναφέροντας ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 και 3 δισ. για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει. «Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η συμφωνία του Εurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα σχετικά με το ελληνικό χρέος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον «δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». «Η τροχιά απομείωσης του χρέους καθίσταται προβλέψιμη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Και αυτός ο καθαρός διάδρομος δίνει το δημοσιονομικό χώρο για ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις προσπάθειες που κάνει να φέρει στην Ελλάδα επενδυτές από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία κι εφέτος οι ΗΠΑ, ενώ στην επόμενη διοργάνωση τιμώμενη χώρα θα είναι η Ινδία, χώρες με τις οποίες, όπως είπε, η Ελλάδα αναζητά επαφές. Έκανε, δε, ειδική μνεία στον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και τις επαφές που έχει με αντιπροσώπους χωρών της Βορείου Αφρικής -"αν και λοιδορήθηκε γι αυτό", όπως είπε.