Καλο...μελετημένη πόλη είναι η Θεσσαλονίκη, όσον αφορά την σεισμική της τρωτότητα. Αυτό υπογράμμισε ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής και Σεισμικής Δυναμικής,
Κυριαζής Πιτιλάκης, στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες μελέτες που διαθέτει η Θεσσαλονίκη ως μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ευρώπης, ίσως και μοναδικής αυτού του μεγέθους, όπως σχολίασε, σχετικά με τη σεισμική της τρωτότητα. «Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από το  Πανεπιστήμιο και από φορείς που ασχολούνται με το θέμα αυτό, για περισσότερα από 20 χρόνια, έχουν δώσει πολλές βασικές πληροφορίες και γνώσεις για το πώς θα συμπεριφερθεί η πόλη και τι πρέπει να αναμένουμε σε έναν μελλοντικό σεισμό», υπογράμμισε.

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στο σεισμό του 1978 που έπληξε την Θεσσαλονίκη: «Από εκείνη την εποχή έχουν γίνει μεγάλα βήματα από πλευράς πολιτείας και εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με τέτοιου είδους κρίσεις, χωρίς να έχουμε βέβαια φτάσει στο επιθυμητό στάδιο. Πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να μετριάζουμε τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού. Χρειαζόμαστε σύγχρονο σχεδιασμό και δραστηριοποίηση στο επιχειρησιακό μέρος με την ενημέρωση του κόσμου ως προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Η σύσκεψη είχε αντικείμενο το συντονισμό ενεργειών των φορέων της πόλης σχετικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, ανακοίνωσε ότι έχουν διατεθεί έντυπα, ενώ υπάρχει και ενημερωτικό ηλεκτρονικό υλικό στο σάιτ του δήμου, έχουν γίνει ασκήσεις σε σχολεία και κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα στους παιδικούς σταθμούς, προσεισμικοί έλεγχοι σχολείων και δημοτικών κτηρίων βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η ετήσια επικαιροποίηση του σχεδίου ενεργειών για σεισμό.

Ακόμη αναφέρθηκε στην προετοιμασία μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον μηχανικών μέσων εφόσον αυτά απαιτηθούν και στην υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για προμήθεια υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 29 αναμονών αποχέτευσης -συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ- στους χώρους που έχουν επιλεγεί ως καταυλισμοί, όπως ορίζει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) σε σύνολο 94 χώρων συγκέντρωσης και 47 χώρων προσωρινού καταυλισμού».

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Β’ ΕΜΑΚ, του ΑΠΘ, του Λιμεναρχείου, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, της ΕΔΑ, του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), πολλών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.