image_gallery


Στο έργο του αντιπλημμυρικού αγωγού του Κρυονερίου βρέθηκε σήμερα η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά την έκτακτη αυτοψία που πραγματοποίησε σε ένα τμήμα του στα όρια της Δ.Ε. Συκεών.

Η κα Νοτοπούλου με αφορμή την παρουσία της στην εορταστική εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» για τα 20ά γενέθλιά του, δεν αρνήθηκε την πρόσκληση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη να επισκεφθεί ένα παρακείμενο στο δάσος του Σέιχ-Σου τμήμα του ρέματος και να ενημερωθεί τόσο για την κατάστασή του όσο και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη ολοκλήρωση του έργου.

«Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, ο αντιπλημμυρικός αγωγός βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις κατά τις περιόδους έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είχαμε πρόσφατα. Κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και την πρωτοβουλία για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του, αλλά ούτε ακόμη και για τον καθαρισμό του, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών εξαιτίας της μείωσης της διατομής του από τα φερτά υλικά και την πυκνότατη βλάστηση που αναπτύχθηκε», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης, ζητώντας από την Κ.Νοτοπούλου να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Δ. Νεάπολης - Συκεών  να εξετάσει το θέμα με ενδιαφέρον, δρομολογώντας κατ’ αρχήν τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών και των στελεχών του δήμου με τα αντίστοιχα του Γραφείου της, με στόχο την ενημέρωση και την επαναφορά του φακέλου στην επιφάνεια. «Θεωρούμε δεδομένο και ειλικρινές το ενδιαφέρον της κας. Νοτοπούλου, κι ελπίζουμε ο φάκελος να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στις προτεραιότητες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Είναι έργο μείζονος σημασίας που αφορά όχι μόνο το δήμο μας αλλά την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης», σχολίασε ο Σ.Δανιηλίδης.

«Πριν είναι πολύ αργά…»

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ανέδειξε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις με τον πλέον έντονο τρόπο, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας να παρέμβουν αποφασιστικά για την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού αγωγού του Κρυονερίου «πριν είναι πολύ αργά».

«Η σύμβαση της εργολαβίας διαλύθηκε το 2011 με κοινή βούληση των δύο μερών, της ανάδοχης κατασκευάστριας εταιρίας και της ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης του υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά τις διαφωνίες μας και χωρίς να εκτελεστεί καμία από τις απαραίτητες εργασίες που απέμειναν, λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένων λογαριασμών. Από τότε, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εργασίες και ουδεμία εργασία καθαρισμού και συντήρησης του τμήματος του ρέματος Κρυονερίου στη Δ.Ε. Συκεών έχει εκτελεστεί από τους αρμόδιους φορείς», δήλωνε ο Σ.Δανιηλίδης. Όπως συνεχίζει να τονίζει, «εδώ και επτά σχεδόν χρόνια, ο όγκος των φερτών υλικών που έχει συγκεντρωθεί στα κλειστά τμήματα, είναι τόσο μεγάλος που θέτει σε απόλυτο κίνδυνο πλημμυρών τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων, καθώς οι καταστροφές στον αστικό ιστό θα είναι πολύ μεγάλες. Ειδικά, δε, καθώς τα ρέματα διέρχονται από το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, προκύπτει μεγάλος όγκος φερτών δασικών υλικών».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, η αρνητική εικόνα των ρεμάτων αυτών επηρεάζει και το ρέμα Δενδροποτάμου, στο οποίο καταλήγει το ρέμα Κρυονερίου.

Κι αυτό γιατί έχει προκύψει στα σημεία εισόδου ροής ομβρίων των κλειστών αγωγών μερική φραγή του στομίου από τα φερτά υλικά προκαλώντας διακοπή της ελεύθερης ροής ύδατος, με αποτέλεσμα να σημειώνεται «υπερσυγκέντρωση ύδατος στα ανάντη του τεχνικού κλειστού αγωγού και τελικά υπερχείλιση στις γειτονικές εκτάσεις, στις κατοικίες και στους δρόμους».

Να σημειωθεί, τέλος, από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης διενεργείται έρευνα για πλημμυρικά φαινόμενα στα όρια του δήμου μετά από πρόσφατη έντονη βροχόπτωση. Σ’ αυτήν κλήθηκε ως μάρτυρας και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος κατέθεσε πολλά στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα των αντιπλημμυρικών αγωγών.