Με εκφράσεις βαρύγδουπες, όπως «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι» και «βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκλεισε άλλη μία πράξη στο έργο "ονομασία των Σκοπίων".


Στην ομιλία του στςις Πρέσπες, έκανε λόγο για νέα πορεία ασφαλείας, για "αμοιβαία επωφελή συμφωνία" που "επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν" και τη χαρακτήρισε... πατριωτική!

Δήλωσε... «λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας»!

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε «καλή τύχη» έκανε λόγο για θάρρος και χρησιμοποίηση αποφθέγματα του Αριστοτέλη!

Δεν απέφυγε τις κοινοτοπίες («οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» και «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»)  και ζήτησε... ισχυρότερη συνεργασία!

Μίλησε ακόμη και για... ξενοφοβία, λες και οι εκατοντάδες συμπατριώτες του που έρχονται στις ακτές της Πιερίας και της Χαλκιδικής κάθε καλοκαίρι έχουν ανάγκη... αστυνομικής προστασίας, ή προπηλακίζονται οι δεκάδες Σκοπιανοί που γεμίζουν, κάθε Σαββατοκύριακο το γνωστό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Αναγνώρισε, όμως, σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους! Κάτι που, φυσικά, η... άλλη πλευρά, ούτε τόλμησε να ψελλίσει.

Να σημειωθεί ότι στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ, "ξέχασε" σε κάποια στιγμή, το συνθετικό "Βόρεια" στην ονομασία...