Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και σύσσωμες οι Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών!


Είναι η ίδια οργάνωση, ο πρόεδρος της οποίας είχε κινηθεί νομικά κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για παρόμοιο θέμα.

Με την Αίτηση Ακύρωσης ζητούν να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και οι επιστολές που απεστάλησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ και την  ΕΕ για άρση του βέτο για την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στους οργανισμούς αυτούς.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων υποστηρίζουν ότι η συμφωνία παραβιάζει το άρθρο  27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας,  απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται  σε αρχαίους χρόνους (αρχικά).

Επίσης, επειδή τροποποιεί προηγούμενες συνθήκες (Ελληνοσερβικό σύμφωνο και συνθήκη Βουκουρεστίου 1913), με βάση τις οποίες καθορίσθηκαν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας, "προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τα πραγματικά σημερινά σύνορα, διότι στις συνθήκες αυτές, γεωγραφικός χώρος (Διοικητική Περιφέρεια) Μακεδονία υπήρχε μόνον ένας και αυτός ήταν μόνον στην Ελληνική επικράτεια", όπως υπογραμμίζουν στην αίτησή τους. 

Ισχυρίζονται, δε, ότι η συμφωνία "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας".

Θεωρούν, ακόμη, ότι η συμφωνία έπρεπε να επεξεργαστεί από τους υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών, πως παραβιάστηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, η αρχή της δεδηλωμένης, ότι προκαλεί "ανεπανόρθωτη βλάβη" στην έννοια του έθνους, ότι "προσβάλλει την προσωπικότητα" των Μακεδόνων και ζητούν "κατ' εξαίρεση σύγκλισης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για να αποφασίσει τόσο για την αίτηση ακύρωσης όσο και για την αίτηση αναστολής, λόγω της προφανούς αυταπόδεικτης σπουδαιότητάς της και επείγουσας περίπτωσης".