«Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας» με την Ελλάδα ξεκαθάρισε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μια ημέρα μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό
της γείτονος, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα.


«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη «Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε.

Ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεφ ότι εγκατέλειψε τελείως τις εθνικές θέσεις της χώρας και το κείμενο είναι ταπεινωτικό, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Όπως είπε, εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes.

Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη «Μακεδονία» », είπε ο Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Αφού αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του.

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο Ιβάνοφ, δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο».

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Ιβάνοφ.

«Είναι δείγμα πατριωτισμού να μη μας ενδιαφέρει η μειονότητα; Είναι δείγμα πατριωτισμού η Ελλάδα να πάρει ό,τι ζήτησε και εμείς τίποτα; Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίξουν την υπογραφή μιας επιζήμιας συμφωνίας», υπογράμμισε ακόμη.

«Η συμφωνία δεν έχει νομική ασφάλεια και εγγυήσεις από την πλευρά της «Μακεδονίας». Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους «Μακεδόνες» που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους «Μακεδόνες» της «Μακεδονίας». Θα προσπαθήσω για μια λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες της «Μακεδονίας». Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται. Η απόφασή μου είναι τελική και δεν θα εκφοβιστώ από απειλές και εκβιασμούς», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκησε μόλις δύο λεπτά σημειώσε:

«Τους είπα ότι αυτή είναι προσωπική τους συμφωνία. Είναι η απόφασή τους, με δική τους ευθύνη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμφωνία που παραβιάζει τους νόμους και το Σύνταγμα».

Στο τέλος της ομιλίας του, επανέλαβε ότι δεν θα υποστηρίξει και δεν θα υπογράψει, ένα, όπως είπε, τόσο επιβλαβές κείμενο της συμφωνίας.