Τους άφησε… όλους ξερούς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με την τοποθέτησή του, σε συνέντευξη Τύπου για τους μετανάστες, πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη.



Θέλοντας, προφανώς, να πει κάτι διαφορετικό, ή εννοώντας κάτι άλλο, ο δήμαρχος είπε:


«Μπουκώνουν τα αστυνομικά τμήματα στον Έβρο. Έχουν βρεθεί δίοδοι, όλοι τους ξέρουν και κανείς δεν τους ομολογεί και περνάνε πρόσφυγες από εκεί. Όταν μπουκώσουν τα αστυνομικά τμήματα, τους φορτώνουν στα ΚΤΕΛ και τους στέλνουν Θεσσαλονίκη. Όταν έρθουν Θεσσαλονίκη έχουν ήδη βρει με τα κινητά τους που θα πάνε για να μπορέσουν να βρουν τον μεταφορέα που θα τους πάει στα σύνορα και πάνε στα σύνορα. Είναι λαθραία διακίνηση», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, αφήνοντας, έτσι, μια σειρά από ερωτηματικά!


Τις δηλώσεις έκανε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δράσεις του προσφυγικού ζητήματος και τη βράβευση του Δήμου στον διαγωνισμό της Le Monde "Smart Cities 2018".


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης τόνισε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει σηκώσει παραπάνω βάρος από ότι του αναλογεί».


Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρο του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον δήμο για το προφίλ των προσφύγων, που έρχονται στην χώρα, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.


Ο κ. Μπουτάρης είπε, ακόμη, ότι επικοινώνησε με τους δημάρχους Νάουσας και Σκύδρας για να απασχοληθούν παράνομοι μετανάστες στα χωράφια. Παραδέχτηκε, όμως, ότι υπάρχουν… διαδικαστικά θέματα.


Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Λεκάκης θα ξεκινήσει καινούργιο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ίδρυμα "Στ. Νιάρχος", κατά το οποίο άστεγοι που είναι ένα βήμα πριν από την ένταξη για 18 μήνες να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα, υπάρχει κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγοι, προκειμένου να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνία. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεξιοτήτων των προσφύγων σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να μπουν και πρόσφυγες, οι οποίοι θα φεύγουν από τα διαμερίσματα του React θα μένουν σε διαμέρισμα του προγράμματος. «Θα είναι άνθρωποι που θα είναι έτοιμοι να βγουν στην εργασία. Αυτοί που φεύγουν από το React και θεωρούνται άστεγοι θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», εξήγησε ο κ. Λεκάκης.