Την επίθεση με βόμβες μολότοφ που δέχθηκε η διμοιρία των ΜΑΤ το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του ΑΠΘ, καταδίκασε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων καταδίκασαν την επίθεση και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καταδικάζει και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση, ωστόσο αυτό ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα.

“Δολοφονική” χαρακτήρισε, την επίθεση, ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαϊριδης αποκλειστικός τους σκοπός ήταν να δολοφονήσουν και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

“Ήταν μια πρωτοφανής επίθεση, όπως πρωτοφανής ήταν και η επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος. Ο καθένας από μεριά του να αναλάβει πρωτοβουλίες ακραία στοιχεία να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και η Θεσσαλονίκη να γίνει ελεύθερη και ήρεμη πόλη για όλους”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε πρωτοφανή την επίθεση που δέχθηκε η κλούβα των ΜΑΤ, σημειώνοντας πως πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών.

“Νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια πρωτοφανής επίθεση. Πρωτοφανές αυτό που ζούμε. Τι θα πει ο πολίτης; Πως αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα; Πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την αστυνομία για να συλληφθούν οι δράστες. Οι περίφημοι γνωστοί άγνωστοι”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Το θέμα είναι υψίστης σημασίας. Είχαμε μια καθαρά δολοφονική επίθεση. Αυτοί που έκαναν την επίθεση ήθελαν να κάψουν ζωντανούς τους άνδρες των ΜΑΤ. Ήθελαν να τους σκοτώσουν. Διετέλεσαν αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης, Εντάξει Καλαφάτης και πρόσθεσε:

«Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μια σημαντική παράμετρος: Δεν έγιναν συλλήψεις. Προφανώς επειδή δεν υπήρχαν εντολές να συλληφθούν οι δράστες».

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, αυτό το περιστατικό βίας «δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο το Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα είναι ευκαιρία να αποδειχτεί ότι αυτό το Σώμα, τίθεται κατά της βίας καθολικά. Και όχι επιλεκτικά. Δεν μπορεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να είναι άντρο ανομίας. Ούτε ορμητήριο βίας και εγκληματικότητας».

Κατήγγειλε την επιλεκτική ανοχή στη βία που «από μόνη της, αποτελεί όχημα διχασμού της κοινωνίας», υπογράμμισε πως «είμαστε ευαίσθητοι και πολύ σωστά, όταν δέχεται επίθεση ο δήμαρχος» κι αναρωτήθηκε: «Είμαστε εξ` ίσου ευαίσθητοι, όταν εργαζόμενοι δέχονται μια βροχή μολότοφ στη διαδρομή από, ή προς, την εκτέλεση των καθηκόντων τους; Διότι ας μην ξεχνάμε, ότι και οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι. Επιφορτισμένοι από την πολιτεία να εργάζονται για την ασφάλεια όλων μας».

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε να κληθεί η κυβέρνηση δια του ψηφίσματος «να ανταποκριθεί έμπρακτα επιτέλους στην ηθική και συνταγματική της υποχρέωση να διαφυλάττει το ανθρώπινο δικαίωμα της ασφάλειας. Να θωρακίσει τους αστυνομικούς. Να προστατεύσει τους πολίτες. Να υπερασπιστεί την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου. Να διατάξει με σαφήνεια την αποκατάσταση της νομιμότητας και την πάταξη τέτοιων φαινομένων. Να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη, όποιο ιδεολογικό πρόσημο κι αν επικαλούνται, όποιο “άσυλο” κι αν εκμεταλλεύονται».

Την επίθεση καταδίκασε και η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου, η οποία ζήτησε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες, οπωσδήποτε.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, καταδίκασε και αυτός την επίθεση σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση οι δράστες δεν είναι υπερασπιστές του λαού.

“Με αυτή την έννοια τέτοιες επιθέσεις και προβοκατόρικες είναι και αντιλαϊκές είναι καταδικαστέα και εχθρική απέναντι στο λαό και στα δικαιώματά του”, δήλωσε.

“Ο μηδενισμός και η τυφλή βία δείχνουν το πρόσωπο τους καθημερινά. Είχαμε την επίθεση στη Θεσσαλονίκη, πριν λίγες μέρες είχαμε την επίθεση σε ένα ιστορικό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Θα πρέπει να δούμε της γενησιουργιές του ζητήματος”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής.


Από το thestival.gr