Καταπέλτης είναι ο Γιά(ν)νης Βαρουφάκης για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την επιμήκυνση του χρέους.
 

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος πανηγυρίζουν για τη συμφωνία, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει από τα Μνημόνια και τη λιτότητα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσγειώνει απότομα τους συγκυβερνήτες και όλους όσοι έσπευσαν να γιορτάσουν το γεγονός στο Ζάππειο χθες, εξηγώντας πως το «χρέος θα πάει στα βουνά».

Το πρόσωπο που ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει στο πλάι του για να δώσει τη μάχη απέναντι στους θεσμούς κατά των Μνημονίων και το οποίο «άδειασε» την ίδια βραδιά του δημοψηφίσματος, δεν μασάει τα λόγια του και τονίζει ότι αυτό που προωθείται δεν είναι καθαρή έξοδος από τα προγράμματα στήριξης, ούτε καν βρώμικη… Είναι είσοδος, λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, συνομιλώντας με τον δήμαρχο Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 εξηγεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup είναι απλώς «ευκολίες πληρωμών» και ότι η κατάσταση με το χρέος θα χειροτερεύει στο διηνεκές.

Επιπλέον, τονίζει ότι δεν υπάρχει πραγματική έξοδος από τα Μνημόνια, ούτε ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας, όπως υποστηρίζουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας, καθώς και εποπτεία θα υπάρχει και η «τρόικα, ή όπως θα λέγεται» θα συνεχίσει να έρχεται στην Ελλάδα και να κάνει αυστηρούς ελέγχους, ενώ θα προχωρήσει και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Δεν υπάρχει καμία «εγκατάλειψη της λιτότητας», όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού και οι συντάξεις θα μειωθούν και το αφορολόγητο.

Αλλωστε, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα παραμένει πιστή στη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλει η συμφωνία με τους εταίρους. Αν συνεκτιμήσει κανείς τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα -στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2,2% έως το 2060- σε συνδυασμό με την αναιμική ανάπτυξη που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μάλλον δεν πρόκειται για εγκατάλειψη της λιτότητας, αλλά για διαρκή λιτότητα…

Στην ερώτηση, δε, αν οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται και πάλι αρνητικός, εξηγώντας ότι αυτοί που έρχονται να επενδύσουν σε μια χρεοκοπημένη χώρα δεν είναι σοβαροί επενδυτές, αλλά καιροσκόποι. Άρα ότι η Ελλαδα δεν μπορεί να ελπίζει σε ανάπτυξη βασιζόμενη σε αυτές τις επενδύσεις, καθώς δεν θα πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία η χώρα μπορεί να περιμένει πραγματικά οφέλη.

Από το in.gr