Μπορεί στον τομέα των αδέσποτων ζώων ο Δήμος Θεσσαλονίκης να μην τα πηγαίνει καλά, όπως όλοι οι δήμοι της χώρας, άρχισε, όμως, ελέγχους σε ζώα συντροφιάς που είναι... υιοθετημένα από πολίτες!


Όπως ενημερώνει τους δημότες οι έλεγχοι, που διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., της Δημοτικής Αστυνομίας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, άρχισαν από τις 15 Ιουνίου 2018.

Το κυριότερο αντικείμενο των ελέγχων είναι αν τα ζώα είναι τσιπαρισμένα, κάτι που κοστίζει 3 ευρώ στον ιδιοκτήτη, γίνεται σε κτηνιατρείο και στη συνέχεια υπεύθυνος για την δήλωση του ζώου είναι ο κτηνίατρος. Κι ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη υποδομών από τους δήμους, είναι γνωστό ότι αυτές... αναζητούνται, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, στην Τριανδρία, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τριμελής αγέλη σκύλων δεν έχει αφήσει... δικυκλιστή για δικυκλιστή που να μην του ορμήσει! Μάλιστα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας έχει ενημερώσει τη σχετική υπηρεσία του δήμου, όμως οι δυνατότητες (αφού, φυσικά, κινητοποιηθούν οι υπάλληλοι) είναι ελάχιστες: Το ζώο στειρώνεται (υποτίθεται ότι με τη στείρωση μειώνεται η επιθετικότητά του) και αφήνεται στο ίδιο σημείο από όπου το μάζεψε ο αρμόδιος υπάλληλος!

Την ίδια στιγμή, δεκάδες είναι οι ασυνείδητοι που παρατούν ζώα τα οποία είχαν στα σπίτια τους, επειδή τα βαρέθηκαν, είτε αυτοί, είτε τα παιδιά τους. Ειδικά αυτές τις ημέρες, με το φόβο του τσιπαρίσματος, που σημαίνει ότι το "αφεντικό" του ζώου θα βρεθεί, οι αγέλες των αδέσποτων έχουν αυξηθεί σε αριθμό και μέγεθος -ειδικά στις περιοχές γύρω από το δάσος του Σέιχ Σου.

Τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον νόμο 4039/2012 -όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, με το νόμο 4235/2014, μπορείτε να τις δείτε με κλικ εδώ.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης παρακαλεί τους ιδιοκτήτες να συνεργάζονται με τα συνεργεία ελέγχου, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις τους και να προχωρούν στην άμεση τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων, προς αποφυγή συνεπειών.