Τώρα που κατακάθισε η σκόνη από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τώρα που έχουμε ακούσει και την άλλη πλευρά, τώρα που οι παλμοί έπεσαν σε φυσιολογικά επίπεδα, ίσως μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση. Να ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά.


Βόρεια Μακεδονία, λοιπόν... Όνομα που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προασπίζει την ιστορία μας.

Αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται αυτό. Πώς υπερασπιζόμαστε την ελληνικότητα της Μακεδονίας λέγοντας ότι στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει μια... άλλη Μακεδονία.

Λέει ο πρωθυπουργός πως αυτή, η "άλλη" Μακεδονία, έχει χαρακτηριστικά σλάβικα. Πώς, όμως, θα αποκαλούνται οι βόρειοι γείτονές μας; Μα... πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τα λεγόμενά του. Κανένα συνθετικό "σλαβικής" Μακεδονίας δεν υπάρχει -και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν σαφής παραποίηση της αλήθειας, αφού η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!

Το θέμα της εθνότητας των γειτόνων, λήγει, λοιπόν, με σαφέστατη νίκη τους.

Αλλά και το θέμα της γλώσσας λύνεται υπέρ τους. Μακεδονική είναι η γλώσσα που μιλούν. "Ένα σλάβικο ιδίωμα" έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του. Στο ίδιο διάγγελμα, ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα". Και λίγο αργότερα, προσθέτει: "Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη".  

Ξεκάθαρος...

Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι "ξεκαθαρίζει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο", σαφώς είναι σωστό. Ελάχιστα ενδιαφέρει, όμως, τις 140 χώρες που είχαν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" την ΠΓΔΜ. Αυτοί, Μακεδόνες τους έλεγαν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα θα τους λένε... Βόρεια Μακεδονία;

Όσο για τα εμπορικά σήματα, ήττα (με αυτογκόλ) κι εκεί: Όπως παραδέχτηκε πριν λίγο στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, θα υπάρξει μία επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα. Ο "Οίνος Μακεδονικός Τσάνταλη", δηλαδή, ή ο "Μακεδονικός Χαλβάς Χαΐτογλου", θα... μπει στο μικροσκόπιο της επιτροπής. Κι ό,τι πουν τα μέλη της!

Όσο κι αν έχουμε καλή θέληση να βάλουμε κάτι παραπάνω στο ζύγι της ελληνικής πλευράς, η παλάντζα εξακολουθεί να γέρνει προς τα Σκόπια...

Δ.Ι.Ασ.