Εξελίξεις εξπρές στο θέμα των Σκοπίων. Ζάεφ - Τσίπρας τα είπαν στο τηλέφωνο και θα τα ξαναπούν κι αύριο, ενώ νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος καλεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα... ελεύθερο!


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για... αποφασιστικό βήμα, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών. 

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο  Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι' αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

"Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο" τόνισε και επισήμανε ότι "ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει "μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές.

"Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα "θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες". "Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αύριο ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ονοματολογικό


Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

Τι είπαν στο τηλέφωνο


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο το πρωί.

Στη συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφ συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρει το γραφείο του Ζάεφ

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε 1 ώρα, συζητήθηκαν τα εναπομείναντα ζητήματα και εξετάστηκαν διάφορες ιδέες για λύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση από τα γραφείο του πρωθυπουργού της γείτονος.

Όπως υπογραμμίζεται αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια τηλεφωνική συνομιλία.

Και μια συνέντευξη


Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία των ΑΝΕΛ θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη, στις 11:00 ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στις 11:00, στα γραφεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Λεωφ. Συγγρού 196 και Χαροκόπου 2.

Το ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε για χώρο της συνέντευξης τα γραφεία των ΑΝΕΛ κι όχι το υπουργείο, έχει κι αυτό τη σημειολογική του σημασία.