Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οικονομία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.



"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελειώνει τη θητεία της όπως ξεκίνησε: με ψέματα", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρoσέθεσε: "Πρόκειται για το τέταρτο μνημόνιο, το δεύτερο που έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, δίχως πρόνοια για χρηματοδότηση, που μειώνει μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο, καταργεί ό,τι έχει απομείνει από ΦΠΑ". Η κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015, το ξέρουμε.

Συνεχίζοντας την κριτική του υποστήριξε: "Η κυβέρνηση τσάκισε τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στο εισόδημά της για να δημιουργήσει το υπερπλεόνασμα και να μοιράσει ένα μέρος της με κριτήρια ιδιοτελή... Ένας στους δύο Έλληνες χρωστούν, περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν χρέη των 500 ευρώ. Προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματικότητα οι κυβερνώντες κάνουν πολιτική με ψέματα... Ένας στους δύο συνταξιούχους θα χάσει μία έως δύο συντάξεις. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο πολίτες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 500 ευρώ. Μειώνεται κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα γιατρών δικηγόρων, αγροτών... Θα επιβαρυνθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφού ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ. Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. μέσω του υπερταμείου που επίσης συστάθηκε με υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου. Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα, τώρα αλυσοδένουν την χώρα με πλεονάσματα 3,5% έως 5,2% για πέντε χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι ακολουθεί μια "βαθιά ανήθικη και ανέντιμη πολιτική για να δημιουργήσετε το υπερπλεόνασμα και να μοιράσετε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για εκλογική σας πελατεία...Ένας πρωθυπουργός που θα έσκιζε τα μνημόνια μέσα σε τρία χρόνια έφερε δύο μνημόνια και ένας υπουργός Οικονομικών που θα υπέβαλε την παραίτησή του αν μειωνόταν το αφορολόγητο έμεινε στη θέση του για να είναι εκείνος που μειώνει το αφορολόγητο". "Ντροπή σας κ. Τσακαλώτο", είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, καταθέτοντας στα πρακτικά δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στα οικονομικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: "Δεν θα αποφύγετε τις εκλογές, είμαι εδώ για να αποδείξω ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, με ανάπτυξη, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Δικαιωθήκαμε απόλυτα όταν πριν από δύο χρόνια ζητήσαμε εκλογές. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήλθαν στην εξουσία με ψέματα και τώρα δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους".