Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν χτες, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, από το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δημοσιογράφοι Γεώργιος Μούλκας και Βασίλης Κυριακούλης, πρώην εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», που κατηγορούνταν για ψευδορκία μάρτυρα.


Είχαν παραπεμφθεί μετά την υποβολή μήνυσης εκ μέρους της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο», το Μάιο 2015 με τον ισχυρισμό ότι είχαν καταθέσει ενόρκως ψέματα ώστε να παραπλανήσουν το δικαστήριο κατά τη συζήτηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή επιδίκαση των μισθών των εργαζομένων.

Η μήνυση αφορούσε το αδίκημα της απάτης επί δικαστηρίω, το οποίο όμως η εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται και άσκησε, τελικά, ποινική δίωξη για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα.     

Η συζήτηση είχε αναβληθεί συνολικά τρεις φορές, καθώς στο δικαστήριο δεν είχαν προσέλθει, αν και κλητεύθηκαν νομίμως, ο μηνυτής Βασίλειος Μπακατσέλος και ο μάρτυρας  κατηγορίας Παναγιώτης Χασάπης. Οι δύο εκπρόσωποι της εργοδοσίας του «Αγγελιοφόρου» δεν παρουσιάστηκαν ούτε χτες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Απών ήταν επίσης και ο δικηγόρος της εταιρίας.

Τελικά, το Α΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι οι δύο δημοσιογράφοι είπαν την αλήθεια και όλα όσα γνώριζαν, χωρίς να αποκρύψουν οτιδήποτε ή να παραστήσουν ψευδώς οτιδήποτε και τους απάλλαξε.

Για το θέμα της δίωξης, η ΕΣΗΕΜ-Θ είχε εκδώσει στις 4.6.2015 ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «απόπειρα τρομοκράτησης», σημειώνοντας ότι «εργαζόμενοι τους οποίους κρατάει απλήρωτους (σ.σ. η εταιρία) βρίσκονται διωκόμενοι με στόχο να πάψουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους» και καλώντας την εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» «να πάψει να εκθέτει το εύρος της εκδικητικότητάς της εναντίον όσων διεκδικούν αυτά που τους οφείλονται».

Υπενθυμίζουμε ότι ο «Αγγελιοφόρος», ιδιοκτησίας των Αλ. Μπακατσέλου, Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα, οδηγήθηκε σε πτώχευση το Δεκέμβριο 2015, έπειτα από διαδρομή 20 ετών στην ιστορία του Τύπου της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας μετέωρες τις οικογένειες 110 εργαζομένων. 

Ο εκ των κατηγορουμένων και απαλλαχθείς, Γ. Μούλκας, με ανακοίνωσή του, εκφράζει  "θερμές ευχαριστίες στους νομικούς παραστάτες μας, Στρατή Μαυραγάνη, νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΜ-Θ, και Γιώργο Δημήτραινα, επίκουρο καθηγητή Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που μας εκπροσώπησαν με υπευθυνότητα, και στους επαγγελματίες συναδέλφους Δέσποινα Ιωαννίδου και Κώστα Καντούρη, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής μας".