Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, για το θέμα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.


Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής προέτρεψε τον στρατό να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενεργοποιήθηκε το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τη στέρηση λόγου στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Τα κεφάλια τους στις Πρέσπες» δήλωσε ο βουλευτής προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να επισημαίνει ότι βρισκόμαστε προ μιας προφανούς προσπάθειας κλιμάκωσης με στόχο την πρόκληση επεισοδίων σήμερα, αύριο και την Κυριακή. Και με τη διαπίστωση ότι η τοποθέτηση του βουλευτή συνιστά ανοιχτή προτροπή για πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος και για επεισόδια σε θυλάκους -αν υπάρχουν- μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.



Ο Κώστας Χατζηδάκης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας καταδίκασε την τοποθέτηση Μπαρμπαρούση, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου πρότεινε να μην σβηστούν από τα πρακτικά τα όσα ακούστηκαν.

O Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής και ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ τοποθετήθηκαν για τις αθλιότητες τόσο του Κώστα Μπαρμπαρούση όσο και του Χρήστου Παππά. «Ο λαός θα τους στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Αυτή είναι μια υπόσχεση από το ΚΚΕ» τόνισε ο κ. Παφίλης.

Στέρηση λόγου στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας είναι το μέτρο που επιβλήθηκε με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι ενέργειες Κοντονή


Ο κ. Κοντονής διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, τα πρακτικά της σημερινής ομιλίας του κ. Μπαρμπαρούση, δίνοντας παράλληλα εντολή για τη διενέργεια της έρευνας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως στο κάλεσμα που απηύθυνε ο βουλευτής της ΧΑ προς την στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε συλλήψεις υπουργών και πολιτειακών παραγόντων υπάρχει σωρεία ποινικών αδικημάτων, τον χαρακτηρισμό των οποίων θα κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή ότι υπάρχουν και κακουργηματικά αδικήματα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι σε περίπτωση κακουργήματος προβλέπεται ακόμη και σύλληψη του βουλευτή.