Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων του δανείου που δόθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο, άρα και μείωση της κάθε δόσης, σχεδιάζει να φέρει στο τραπέζι το Γιούρογκρουπ για τη χώρα μας.



Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο. Όπως τόνισε “η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας”.


Την ίδια στιγμή, σε συνάντηση αξιωματούχων της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) στο θέρετρο Ουίσλερ του Καναδά, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ έκανε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ ως προς την προσφορά ελάφρυνσης του χρέους. Συμφωνία, όμως, δεν υπήρξε…


Γιούρογκρουπ και ΔΝΤ σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες την εβδομάδα που έρχεται. Στόχος να είναι έτοιμη προς έγκριση μια συμφωνία την 21η Ιουνίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους. Αυτό είναι το… προαπαιτούμενο, για να υπάρξει, τελικά, επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων, άρα και μείωση του ποσού που απαιτείται.


«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (...) από την 20ή Αυγούστου» και πέρα, υποστήριξε ο Σεντένο, ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.


Φυσικά, αν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ δε θα υπάρξει συμφωνία και η “καθαρή έξοδος” θα μετατεθεί στις καλένδες…


Επίσης, η λύση αυτή δεν προβλέπει “κούρεμα” του χρέους. Αντίθετα, η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των τοκοχρεωλυσίων μπορεί να μειώνει τη “δόση”, αυξάνει, όμως, το αρχικό κεφάλαιο και, φυσικά, τα τοκοχρεωλύσια.


Το κέρδος θα είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση οι  ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% κατόπιν.


Ο Σεντένο δηλώνει αισιόδοξος: «Νομίζω ότι ο κόσμος θα είναι σε θέση να διαβάσει το οριστικό πακέτο που θα συμφωνηθεί και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο μέλλον όπως κι αν έχει, λόγω της τεράστιας οικονομικής δέσμευσης που έχει κάνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ήδη», είπε.


Προσθέτει ότι, όσον αφορά τα δάνεια του ΕΜΧΣ (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, προβλέπονται “άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα”, όπως παραδέχεται ο ίδιος!


Ποια είναι τα μέτρα αυτά; Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αφορούν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανειακών χορηγήσεων του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερες από την ευρωζώνη, την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, και τη σύνδεση της αποπληρωμής των δόσεων του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.


Το ΔΝΤ εισηγείται οι περίοδοι χάριτος και αποπληρωμής των δανειακών χορηγήσεων του ΕΜΧΣ να επιμηκυνθούν στα 15 χρόνια. Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει πως αυτό θα είναι το ανώτατο όριο, το ΔΝΤ θέλει να παρατείνονται αυτόματα, επ' αόριστον εάν χρειάζεται, για να διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών θα μένει κάτω από το 20% του ΑΕΠ.