Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά, οι φιναλίστ είναι σε γραμμή εκκίνησης και τα φαβορί λίγο έως πολύ γνωστά.
Πώς όμως διαγράφονται οι όμιλοι; Ας ρίξουμε μια ματιά στην δυναμική των ομίλων.


Γράφει ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης


1ος Oμιλος
Και μόνο η παρουσία της διοργανώτριας Ρωσίας, φτάνει να επισκιάσει κάθε τι άλλο σε αυτό τον όμιλο. Όμως η Ρωσία που ξέρατε δεν υπάρχει πλέον. Γηπεδούχος μεν, αλλά χωρίς τον μεγάλο αστέρα. Να φανταστείτε πως σε αυτό τον όμιλο το αστέρι έρχεται από τη τρίτη σε δυναμική ομάδα του ομίλου. Την Αίγυπτο Και ο αστέρας της Λίβεπουλ Μο Σαλάχ, κλέβει την παράσταση. Εδώ είναι το ερωτηματικό. Θα μπορέσουν να μπουν σφήνα και να βγάλουν έξω την Ουρουγουάη; Μια παραδοσιακή ομάδα του Μουντιάλ με παίκτες ραλίστες και καλύτερη ομάδα. Πιστεύω πως αν χρειαστεί η Ρωσία θα πάρει σφυρίγματα ως διοργανώτρια χώρα.
2ος Όμιλος
Η εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία είναι επικεφαλής του ομίλου, όπου βρίσκεται και η πρωταθλήτρια κόσμου του 2010 Ισπανία. Αλλά Ρονάλντο παρόντος, κάθε τι άλλο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο άσσος της Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να μείνει στην ιστορία και να οδηγήσει τους "Λουζιτανούς" στην κατάκτηση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Όσο εγωιστής και αν είναι, όσο και να απαιτεί να παίζουν όλοι για αυτόν, έχει την κλάση να βγάλει την ομάδα του Σάντος από τα δύσκολα, όταν χρειαστει. Το έκανε στα νόκ αουτ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. το έκανε με τη Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί να μην το κάνει και τώρα. Η Ισπανία έχει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά δείχνει κουρασμένη και μακριά από την ομάδα που άρεσε κοντά 10 χρόνια πίσω. Θα έχει ενδιαφέρον η σύγκρουση των δυο ομάδων και κυρίως του Ρονάλντο με τους συμπαίκτες του στην Ρεάλ.
3ος Ομιλος
Να ένας όμιλος με μεγάλο ενδιαφέρον. Όσο και αν η Γαλλία είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο και πολύ καλή νέα ποδοσφαιρική φουρνιά, δεν τρομάζει λόγω της απειρίας της. Ο Ντεσάμπ θα ακολουθήσει τον δρόμο της Γαλλίας του 1982 και 1986, όπου έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο. Ο Πογκμπά που αποδοκιμάστηκε στα φιλικά είναι το κλειδί,είναι ερωτηματικό, αλλά το μεγάλο χαρτί των τρικολόρ είναι ο Γκρισμάν. Ο άσσος της Ατλέτικο είναι το σημείο αναφοράς των Γάλλων, καθώς από τις εμπνεύσεις του κρίνονται πολλά. Εμπειρος ο Ζιρού, πολύ καλός ο Φεκίρ. Σημειώνω και πάλι πως η ομάδα της Γαλλίας ξεχειλίζει από ταλέντο. Υπολογίσιμη δύναμη του Περού, με την παράδοση του Τεοφίλιο Κουμπίλιας να πλανάται πάνω από την ομάδα. Θα κοντράρει τους Γάλλους, ενώ έχει υπεροχή σε σύγκριση με τους Δανούς και κυρίως τους Αυστραλούς.
4ος Ομιλος
Παρόντος του Μέσι όλοι οι υπόλοιποι έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και ο Μόντριτς της Κροατίας. Η Αργεντινή, στην τελευταία ευκαιρία του Μέσι να πάρει ένα Μουντιάλ, είναι δυνατή όπως πάντα, με παίκτες πρώτης γραμμής και με μεγάλες παραστάσεις. Όλα όμως κρίνονται και εξαρτώνται από τον Μέσι. Έχει αποδείξει με την Μπαρτσελόνα πώς μπορεί να κρίνει μόνος του ένα ματς, και μπορεί να πάρει από το χέρι την εθνική και να τη φτάσει στο τέρμα.
Είναι πιεσμένος, από τους συμπατριώτες του, και ξέρει καλύτερα από τον καθέναν πως δεν μπορεί να έχει άλλη ευκαιρία. Η Κροατία του Μόντριτς έχει και αυτή προοπτική, με παίκτες τεχνίτες και εύκολα ή δύσκολα θα ακολουθήσει τους Αργεντινούς στα νοκ άουτ.
5ος Ομιλος
Ο Νειμάρ και οι άλλοι. Η Βραζιλία είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά το κάζο του 2014 θέλει να αποδείξει ότι δεν έχασε τίποτε από τη αίγλη της. Ο Νειμάρ επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του και θέλει εκδίκηση του. Μαζί του ο Μαρτσελο, ο Φιρμίνιο, συνθέτουν μια ομάδα που δεν έχει τη λάμψη της ομάδας του 2002, αλλά είναι ικανή να φτάσει στο τέρμα του δρόμου.
Όμως ολα θα εξαρτηθούν από τον Νειμάρ και το κατά πόσο θα μπορέσει μόνος του να οδηγήσει την Σελεσάο. Πίσω της η Ελβετία που πάντα είχε μια συγκροτημένη ομάδα, καλή, με μερικούς παίκτες πρώτης γραμμής, αλλά έως εκεί. Θα έχει ενδιαφέρον και η Σερβία του Πρίγιοβιτς που επιστρέφει σε μια μεγάλη διοργάνωση, αναζητώντας κάτι από το παρελθόν της.
6ος Ομιλος
Η παρουσία και μόνο της τελευταίας πρωταθλήτριας κόσμου, και μάλιστα μέσα στη Βραζιλία, επισκιάζει κάθε τι άλλο. Όμως όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε έναν ποδοσφαιριστή να κάνει την διαφορά στην Γερμανία. Ορθολογιστική όπως πάντα, η ομάδα του Λέβ θα βασιστεί στην ομαδικότητα της και λιγότερο στο ταλέντο των παικτών της. Έχει εμπειρία, φανέλα και αξίζει την προσοχή όλων μας. Ερωτηματικό η απουσία του Σανέ, αλλά ανέκαθεν οι "Τευτονες" έβαζαν το εμείς πάνω από το εγώ.
Μεγάλη μάχη στον όμιλο ανάμεσα σε Μεξικό και Σουηδία, που έρχονται με όνειρα, αλλά χωρίς το κάτι διαφορετικό. Περισσότερο θα έχει ενδιαφέρον το αν οι Μεξικάνοι μας παρουσιάσουν κάποιο νέο τους αστέρι, μια που ανέκαθεν έβγαζαν έναν - δυο κάλους παίκτες που έπαιζαν στη Ευρώπη.
70ς Ομιλος
Από την εποχή του Μουρ και μετά οι Αγγλοι πάντα κατέβαινα με όνειρα στα Παγκόσμια Κύπελλα. Ομολογουμένως όμως, η ομάδα τους δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε καμία περίπτωση τις άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του παγκοσμίου φουτμπολ. Λογικά θα κλέψει την παράσταση στον όμιλο, αλλά αγωνιστικά και με τον Κέιν να ταλαιπωρείται από τραυματισμό, είναι άγνωστο που μπορεί να φτάσει. Βαρντι και Χεντερσον έχουν εμπειρία αλλά..... Η Αγγλία είναι το μεγάλο όνομα, όσο και αν το Βέλγιο είναι επικεφαλής. Επίσης με πολύ ταλέντο ( Αζάρ, Λουκάκου, Μέρτενς) αλλά χωρίς φανέλα όπως είχε φανεί και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όμιλος με ερωτηματικά και πιστεύω χωρίς ποδοσφαιρική μαγεία.
8ος Ομιλος
Ίσως ο ποιο ανοιχτός όμιλος. Από την μια η παρέα του Λεβαντόφσκι και από την άλλη η σκληροτράχηλη Κολομβία, με πλούσιο ταλέντο και αποφασισμένη για μεγάλα πράγματα. Το έδειξε στο Μουντιάλ του 2014 με τον Χάμες Ροντρίγκεζ, και θέλει και τώρα να βαδίσει σε εκείνα τα ποδοσφαιρικά βήματα. Φαλκάο και Αγκιλάρ, είναι παίκτες με εμπειρία αλλά πολύ μακριά από το καλό τους αγωνιστικό πρόσωπο. Αυτοί οι δύο είναι οι ατραξιόν του ομίλου, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που είναι και συμπαίκτες στην Μπάγιερν Μονάχου. Θα τονίσω εκ νέου πώς η Πολωνία θέλει προσοχή, γιατί παίζει το κλασικό Γερμανικό στυλ παιχνιδιού, με πιο τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τόσο την Ιαπωνία που πάντα έτρεχε ως ομάδα, αλλά και την Σενεγάλη που είχε αρέσει στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, κατά πρώτο λόγο.