Θέση μάχης λαμβάνουν τα κόμματα στην Βουλή ενόψει της ψήφισης του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis  που θα γίνει την Παρασκευή.
 

Η «μάχη» αναμένεται να είναι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά είναι βέβαιο πως θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Επίσης, από τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα τοποθετηθεί απο το βήμα της Βουλής, ο Ανδρέας Λυκουρέτζος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να στείλει υπόμνημα με τις θέσεις του ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, ο Παναγιώτης Πικραμένος και ο Μάριος Σαλμάς αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες αν θα τοποθετηθούν ή όχι.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 πρωί και να λήξει λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Υπενθυμίζουμε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να στηθούν εκ νέου δέκα κάλπες για τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ επικαλούνται τον Κανονισμό της Βουλής και το «δεδικασμένο» της πρώτης φοράς όταν ψηφίστηκε η πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής πάλι με δέκα κάλπες.

Σημείο αιχμής όμως μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης δεν αποτελεί  μόνον ο αριθμός των καλπών αλλά και η σύνταξη των ψηφοδελτίων. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Ωστόσο πάγια θέση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ είναι πως η Βουλή είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση. Από τη ΝΔ ισχυρίζονται πως δεν θα «νομιμοποιήσουν» μια τέτοια διαδικασία και σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να απέχουν απο την ψηφοφορία.  Η αντιπολίτευση αν ψηφίσει το «όχι» στην παραπομπή «λόγω αναρμοδιότητας» είναι σαν να συντάσσεται με το σκεπτικό του πορίσματος με το οποίο διαφωνεί.

Τα ψηφοδέλτια που θα δωθούν στους βουλευτές θα αναγράφουν το «ναι», το «όχι»  και το «παρών» για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.