Αρχίζει σε λίγες ημέρες, στην Αρναία το γαστρονομικό δρώμενο KOUZINA, που πραγματοποιείται στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαϊου μέχρι τις 15 Ιουνίου.


Στο  KOUZINA 2018 περιλαμβάνονται 5 εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες

 1) της αρχαιοελληνικής κουζίνας
 2) της θαλασσινής κουζίνας
 3) της μοναστηριακής κουζίνας
 4) της κουζίνας του Πόντου και της Μικρασίας
 5) της μεσογειακής κουζίνας.

Γαστρονομικά δρώμενα προώθησης της τοπικής παραγωγής και αναβίωσης της ορεινής γαστρονομικής κληρονομιάς αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχαιοελληνικής εβδομάδας, η οποία υποδέχεται στην ορεινή ζώνη της Ανατολικής Χαλκιδικής το φεστιβάλ Παραδοσιακής κουλτούρας Κύπρου, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Επιακοπής Ηρακλείου Κρήτης αλλά και chef από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Μακεδονίας-Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της θαλασσινής εβδομάδας, θεσσαλονικείς chef πλαισιώνουν την επικεφλής chef της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου.


Στη μοναστηριακή εβδομάδα, τα τοπικά ξωκλήσια και τα μετόχια ανοίγουν τις πόρτες τους και προσφέρουν στους επισκέπτες νηστίσιμα θρησκευτικά κουρπάνια ενώ τα εστιατόρια της προαθωνικής χερσονήσου, παρουσιάζουν αγιορείτικα δείπνα, εμπνευσμένα από τις τράπεζες των Ιερών Μονών της αθωνικής πολιτείας.
Πλούσια προσφυγικά τραπέζια θα αναβιώσουν για να φιλέψουν όπως παλιά, επισκέπτες και εκπροσώπους Τύπου από την ιταλική και ιβηρική χερσόνησο, την εβδομάδα του Πόντου και της Μικρασίας.


Τέλος η μεσογειακή εβδομάδα  είναι αφιερωμένη φέτος στην κουζίνα του Λιβάνου και απρουσιάζεται στο κοινό απο τη chef Ντίνα Νικολάου και από τον Λιβανέζο Georges Akiki.
Το KOUZINA 2018 αποτελεί οδηγό για το πώς η γαστρονομία προωθεί τουριστικά και πολιτιστικά έναν μέχρι πρότινος άγνωστο προορισμό. Στις δραστηριότητες του συμμετέχουν 17 τοπικοί κοινωνικοί φορείς, 29 τοπικές επιχειρήσεις, 29 τοπικοί και φιλοξενούμενοι chef και πάνω από 800 εθελοντές.
Για περισσότερες πληροφορίες