[Εκλογές][bsummary]

Αμανατίδης: Διαπραγματευόμαστε έχοντας εθνικούς στόχους"Πολύ ουσιαστικές" χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Σούνιο μεταξύ των ΥΠΕΞ, του κ. Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ, με την παρουσία του κ. Νίμιτς ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθεσε ότι "υπάρχει δρόμος να διανυθεί με την έννοια ότι χρειάζονται διεργασίες".


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Αμανατίδης προσδιόρισε τις διεργασίες "κυρίως στην άλλη πλευρά" και πρόσθεσε ότι χρειάζονται "συνεργασίες μεταξύ των ΥΠΕΞ, έτσι ώστε, αν καλυφθεί ο δρόμος, να γίνει μετά η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών".


"Στη χώρα μας δεν υπάρχει πίεση χρόνου" πρόσθεσε. "Ωστόσο ως χώρα, ειδικά τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο, πρέπει να έχουμε, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής, τον ηγετικό ρόλο, που μπορούμε να διαδραματίσουμε πλέον. Η σύνοδος αυτή ήταν σύνοδος κορυφής μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων. Ξαναέπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει η ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, βεβαίως λύνοντας τα θέματα καλής γειτονίας αλλά και με τις προϋποθέσεις που η ίδια η ΕΕ βάζει. Σε αυτό το κομμάτι η χώρα μας έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, έναν καθοριστικό ρόλο στην συνανάπτυξη και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή".

Διαφώνησε με τους χαρακτηρισμούς "μαραθώνιος διαπραγματεύσεων", λέγοντας: "Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δεν είναι ζήτημα δρόμου ή μαραθωνίου. Είναι ζήτημα επίλυσης με τέτοιο τρόπο, που θα αντέχει στο χρόνο, θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και, βεβαίως, δεν θα αφήνει περιθώρια για διενέξεις. Γι' αυτό, βλέπετε ότι γίνεται μια σοβαρή διαπραγμάτευση, με θεσμικό τρόπο. Διαπραγματευόμαστε ως χώρα με τις εθνικές θέσεις. Αυτό είναι το κύριο. Το δεύτερο θετικό είναι ότι οι δύο χώρες έχουν έλθει πάρα πολύ κοντά και αναπτύσσονται περισσότερο οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, οι οποίες θα συνεχιστούν".

Στην συνέχεια αναφέρθηκε ότι "πρόθεση της Κυβέρνησης από την αρχή ήταν: Πρώτον μια εθνικά συμφέρουσα λύση και, δεύτερον να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και στην κοινωνία και στη Βουλή. 

Σε αναφορά του δημοσιογράφου ότι στην κοινωνία υπάρχει ακόμη μεγάλος αρνητισμός για μια ενδεχόμενη συμφωνία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι "την ευαισθησία αυτή την έχουμε πρώτα από όλα εμείς. Μη ξεχνάτε ότι και εγώ είμαι Μακεδόνας και είμαι βουλευτής Θεσσαλονίκης. Αλλά την ευαισθησία την έχουμε και ως πολιτική δύναμη και, όταν διαπραγματευόμαστε, διαπραγματευόμαστε ως Κυβέρνηση με εθνικούς στόχους και εθνικές γραμμές. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, από την αρχή, δημιούργησαν μία αντίληψη ότι η Κυβέρνηση τα έχει ήδη συζητήσει όλα κρυφά και τώρα απλά πάνε να μας τα παρουσιάσουν. Και βλέπουμε η εξέλιξη όλων των μηνών αυτών, η οποία μας δικαίωσε. Είδε ο ελληνικός λαός, επιτέλους, πώς γίνεται η διαπραγμάτευση με συντεταγμένες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με συντεταγμένες υπηρεσίες από τον Πρωθυπουργό έτσι, ώστε να καταλήξουμε σε μια εθνικά συμφέρουσα λύση. Είδαν ότι δεν γίνεται η διαπραγμάτευση με κρυφούς απεσταλμένους ούτε με τίποτε άλλο κρυφό. Είναι όλα μπροστά".

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί εν κρυπτώ, ο κ. Αμανατίδης απάντησε κατηγορηματικά ότι "ποτέ δεν έγιναν εν κρυπτώ. Όταν χρειαζόταν, έγιναν ενημερώσεις και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον ΥΠΕΞ και των πολιτικών αρχηγών. Τώρα, αν, για λόγους εσωτερικών αντιφάσεων και διενέξεων στη ΝΔ, γίνεται αυτή η ακροβασία, νομίζω ότι κάπου θα τελειώσει, γιατί θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Έχει ακόμη το χρόνο να ακροβατεί η ΝΔ, αλλά ο χρόνος τελειώνει".

Απαντώντας στην δήλωση του κ. Χατζηδάκη για λύση σαλαμοποίησης , ανέφερε ότι "δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει καμία σαλαμοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι το κείμενο, επί του οποίου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, είναι κείμενο που έχει τη συνολική τοποθέτηση του ζητήματος σε όλα τα θέματα και γράφτηκε από την ελληνική πλευρά – ήταν μια βάση συζήτησης, όχι βεβαίως αυτό που θα δεχόντουσαν. Έβαζε όμως συνολικά τα ζητήματα: Και τον αλυτρωτισμό, και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, και του ονόματος, και των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τη συνεργασία στο μέλλον. Τα περί σαλαμοποίησης και οι άλλες θέσεις που προβάλλονται από στελέχη της είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση η ΝΔ".

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στην ΕΡΤ1 - 18 Μαΐου 2018


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]