Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1» και άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


Το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε πέραν αυτών, τη σύγκλιση έως την Τετάρτη 9 του μηνός των Περιφερειακών Συμβουλίων νέα συνεδρίαση στις 11 του μηνός του ΔΣ, ανοικτή σε όλα τα μέλη του Συνεδρίου, ενώ το Σάββατο 12 του μηνός θα πραγματοποιηθεί το κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ - Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην τοποθέτηση του, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως την «χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση», που «στην ουσία αφορά μόνο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος» και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι το «κράτησαν σκόπιμα κρυφό για 14 ολόκληρους μήνες και το έδωσαν για διαβούλευση για μόλις δέκα εργάσιμες ημέρες».

Αναφερόμενος στη θέσπιση της απλής αναλογικής είπε ότι οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ολιγάρχες «που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας με στόχο τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Αγοραστός κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει και τόνισε ότι «αξιώνουμε ουσιαστικό διάλογο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με βάση την πρόταση Σχεδίου Νόμου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αποφάσεις των Συνεδρίων των Αυτοδιοικητικών Θεσμών».

Όπως ανέφερε, ζητούν τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό προκειμένου να τους επισημάνουν τα οξυμένα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και να τους ενημερώσουν. Ακόμη τόνισε ότι στο νομοσχέδιο «δεν έχει ενσωματωθεί ούτε μία από τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Αυτοδιοικητικών Θεσμών. Δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη».


Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ