Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα με τα Σκόπια για το ονοματολογικό παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μάλιστα για συζητήσεις με τον Ζ.Ζάεφ που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, κρατώντας πάντως πιο ήπιους τόνους από τον αισιόδοξο Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.


Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, ωστόσο παραμένουν διάφορα ζητήματα και δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για πολυεπίπεδη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα συνάντηση με τον Ζ.Ζάεφ τον επόμενο μήνα, ενώ εξήρε τη δουλειά που έχουν κάνει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Ν.Κοτζιάς και Ν.Ντιμιτρόφ, μιλώντας για σημαντική πρόοδο στην τελευταία συνάντηση υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μ.Νίμιτς.

Ο κ. Τσιπρας απέφυγε επιμελώς πάντως, παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε, να μιλήσει για ονόματα και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ.

«Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και εναλλακτικές πάνω στις οποίες δουλεύουμε, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει, ούτε στο θέμα του ονόματος» αρκέστηκε να δηλώσει μετά από επανειλημμένες ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας.

Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει χρονικό ορόσημο για συμφωνία.

Δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη ανέφερε ότι με τον Ζ. Ζάεφ είχαν μια πολύωρη συζήτηση χθες το βράδυ μετά το τέλος της συνόδου και μια πιο σύντομη σήμερα το πρωί. «Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για διαπραγμάτευση αλλά κοινή μας επιδίωξη είναι να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι την σύνοδο κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Ιουνίου και την σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών λίγες μέρες πριν» δήλωσε ο ίδιος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόσταση που απομένει μέχρι την τελική συμφωνία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. «Αυτό προσπαθούμε και για αυτό δεν είναι εύκολες αυτές οι διαπραγματεύσεις. Υπερασπιζόμαστε μια εθνική θέση που υπάρχει χρόνια αλλά δεν έχει φτάσει ποτέ σε ένα τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Ο πήχης είναι ψηλά αλλά αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία εύθραυστη που θα χαθεί. Θέλουμε μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και που θα υιοθετηθεί από τους λαούς, που θα είναι ένα βήμα μπροστά και θα σέβεται την ιστορία και το συναίσθημα των δύο λαών. Έχουμε φτάσει στο πιο δύσκολο σημείο, τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα».

Υπάρχουν εναλλακτικές 

Όσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ζάεφ και μιλούσαν για λύση που έχει συμφωνηθεί ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν άκουσε την ομιλία ου αλλά αυτό που υπάρχει είναι σκέψεις πάνω στο τραπέζι για όλα τα ανοιχτά ζητήματα. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις χωρίς όμως να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις πριν αποτυπωθεί η τελική στάση της άλλης πλευράς.

από το in.gr