Πολλές εκπλήξεις φαίνεται ότι κρύβουν οι διαπραγματεύσεις για το «Μακεδονικό» οι οποίες συνεχίζονται σήμερα, Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ αντίστοιχα. 


Λίγο πριν τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Οι πληροφορίες που διαρρέονται χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι γίνεται «χοντρό» παιχνίδι με το όνομα. Φήμες αναφέρουν ότι η πλευρά των Σκοπίων απέρριψε το Gorna Macedonija που θα ήθελε η Αθήνα ενώ το Nova ενδεχομένως να μην καλύπτει καμιά από τις δύο πλευρές. Ετσι φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija και πάνω σ’ αυτή την πρόταση γίνεται συζήτηση.

Ουσιαστικά, όπως λένε διπλωματικές πηγές τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Νίμιτς «παίζουν» μέχρι τέλους, τα Nova και Gorna είχαν μεγάλες πιθανότητες να συμφωνηθούν (ένα από τα δύο) αλλά τώρα μπαίνει και το Severna που ενδεχομένως να ικανοποιεί και τους δύο.

Χθες, Πέμπτη, οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαϊου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι «αυτό θα το δούμε».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλη πρόταση;

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι στο τραπέζι δεν έπεσε άλλη πρόταση, δεν υπήρξε άλλη δυσάρεστη έκπληξη όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν». Εκτός κι αν αυτό συμβεί σε αυτή τη συνάντηση.

Τα δύο ονόματα που είναι επικρατέστερα είναι γνωστά πλέον και μόνον αυτά έχουν φέρει κοντά τις δύο πλευρές. Είναι το «Nova Macedonija» και  το «Gorna (Upper) Macedonija» και με βασικό και απαράβατο όρο να υπάρξουν αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να μπορέσει η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο ονόματα που θα ήθελε η κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ η ΠΓΔΜ θα ήθελε το Ιλιντεν.

«Ποτέ πιο κοντά σε λύση»

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, σε τηλεμαχία που είχε στα Σκόπια με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι «δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο». «Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης» προειδοποίησε.

από το in.gr