Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια, σύμφωνα με έκθεση του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Σύμφωνα με την έκθεση το ανθρώπινο σφάλμα ως βασική αιτία των προβλημάτων άλλων ετών  έχει δώσει τη θέση του στις βλάβες του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ενώ το 2016 καταγράφηκαν 765 περιστατικά που συνδέονται με τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών του, εκ των οποίων το 37% ήταν σοβαρά. Τα περισσότερα από αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα όπως αποκαλούνται, αποδίδονται στην κακή ποιότητα υλικού, ή σε προβλήματα που υπήρξαν στις διαδικασίες ελέγχου και επεξεργασίας.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Ζητά από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, να παραθέσει σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής κατάστασης.

«Όταν χρειάζεται να ενισχύσουμε την διάθεση προσφοράς αίματος για να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις αίματος που έχουμε ως χώρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και χρονίως πασχόντων, δεν νοείται να εγκαταλείπονται οι μονάδες αιμοδοσίας σε ένα πέλαγος υλικοτεχνικών προβλημάτων, που αποθαρρύνουν τους αιμοδότες και εντείνουν τις δυσκολίες των ασθενών. Δυστυχώς, σε ένα ακόμα θέμα, αποδεικνύεται η “αναιμία” της κυβέρνησης ακόμα και σε στοιχειώδεις ευθύνες, έναντι της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.