Τα χτυπήματα που δέχεται, συστημικά περιβάλλοντα, όλα αυτά τα χρόνια που "μας συκοφαντούν", όπως είπε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο.


Ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε "όλους όσοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους" και κάλεσε "τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης".

Όπως είπε, "πρέπει και ο πολιτικός κόσμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν τον φασισμό. Και ξέρουμε καλά που οδηγεί".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η «Πρωτοβουλία» από το 2006, υποστηρίζοντας πως ήταν η παράταξή του που είπε "φτάνει πια με την φοβικότητα, την οπισθοδρόμηση, την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό. Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας".

Αναφέρθηκε στην αύξηση του τουρισμού, υποστήριξε πως πατριωτισμός "είναι να μην κλέβεις και να μην σπαταλάς τα χρήματα των πολιτών" και "να φέρνεις λεφτά στην πόλη" καθώς και "να προστατεύεις τους πιο αδύναμους συμπολίτες".

Υποστήριξε ότι "ο κόσμος όχι μόνο αναγνώρισε την δουλειά που κάναμε στην πρώτη θητεία μας, αλλά και μας ενθάρρυνε να προχωρήσουμε" κι έκανε, πάλι, λόγο για μια Θεσσαλονίκη "ανοιχτή, ανεκτική, δημοκρατική, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον 'άλλον' ", προσθέτοντας ότι είχαν "συστηματικά απέναντι τους γνωστούς κύκλους της συντήρησης, και της εθνικής αυταρέσκειας. Όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθειά μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα", πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως εισπράττει "αγάπη και αναγνώριση από τον κόσμο", ξεκαθάρισε πως "αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τους Πόντιους και την εκδήλωση Μνήμης. Είμαι σίγουρος ότι ήταν οργανωμένοι φασίστες. Και μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο" και  τόνισε: "Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε ώστε να σπάσει το απόστημα. Να εκλείψει επιτέλους αυτός ο φασισμός, κρυφός και φανερός. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί κάλλιστα να μας καταψηφίσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Και να υπερψηφίσει αυτούς που θεωρεί ότι τον εκπροσωπούν καλύτερα. Στις εκλογές, όμως. Όχι με χειροδικία και λιντσάρισμα. Γιατί αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι ζούγκλα".

Για τον ίδιο προσωπικά είπε ότι δεν τον πτοούν ούτε οι ύβρεις ούτε οι επιθέσεις και κατέληξε: "Όσο είμαι εγώ δήμαρχος δεν θα επιτρέψω η Θεσσαλονίκη να γυρίσει πίσω στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή «το δικό μας και το δικό σας». Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων. Και στην προσπάθειά μας αυτή δεν θα κάνουμε πίσω. Δεν θα φοβηθούμε. Κανέναν".