Ανακοίνωση εξέδωσε αργά χθες το γραφείο του πρωθυπουργό σύμφωνα με την οποία ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία των Σκοπίων με την Αθήνα στο θέμα του ονόματος.


Στην ανακοίνωση όμως του Μαξίμου, δεν γίνεται καμία αναφορά στη συμφωνία την οποία αποκάλυψε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός με την οποία εκχωρείται η “Μακεδονική” γλώσσα και η “Μακεδονική” ταυτότητα στα Σκόπια.

Θυμίζουμε ότι χθες ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζ.Ζάεφ δήλωσε ότι η συμφωνία Ελλάδος – Σκοπίων έχει επιβεβαιωθεί σε όλα εκτός από το ζήτημα του ονόματος, στην οποία προβλέπεται ότι τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν την “Μακεδονική” γλώσσα, ενώ η ιθαγένεια των πολιτών τους θα είναι η “Μακεδονική”.

Αυτές οι αναφορές πυροδότησαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα η οποία καλούσε την κυβέρνηση να επινβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.

Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Με τη δημοσίευση, σε ΜΜΕ των Σκοπίων, πληροφοριών για τη συμφωνία, από τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε άμεση αντίδραση.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

•    Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

•    Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

•    Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές; 

•    Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος; 

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».