Tο foodmood επισκέφθηκε τα οινοποιεία, δοκίμασε κρασιά και μας προτείνει.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, δηλαδή στις 26 και 27 Μαΐου 2018 από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι οινοπαραγωγοί-μέλη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που ανήκουν στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», ανοίγουν τις πόρτες των οινοποιείων τους και περιμένουν τους φίλους του κρασιού  για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και προτάσεων.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιούνται φέτος για 14η συνεχή χρονιά και έχουν πλέον καθιερωθεί σαν μια γιορτή, με τον αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά, πέρυσι, τις 10.000.

Προσπαθώντας να επισκεφθούμε, κάθε φορά και ένα διαφορετικό οινοποιείο, φέτος επιλέξαμε την περιοχή της Νάουσας.

Η διαδρομή, από τη Θεσσαλονίκη σύντομη και ευχάριστη, ανάμεσα στα αμπέλια και τις ροδακινιές φορτωμένες  καρπούς και μυρωδιές. Πρώτη στάση στο « Κτήμα ΦΟΥΝΤΗ» στο χωριό Στράντζα, όπου μας υποδέχθηκε ο Ηλίας (γαμπρός του κ.Φουντή), μας ξενάγησε στους χώρους του οινοποιείου και μας προσέφερε τα κρασιά του κτήματος. Έκπληξη για τους ουρανίσκους μας, τα παλαιωμένα κρασιά του 2005, 2006 αλλά και του 1998, που δοκιμάσαμε.

Συνεχίσαμε, την οινική διαδρομή μας, σταματώντας στο οινοποιείο του συνεταιρισμού VAENI. Η αίσθηση διαφορετική καθώς τα μεγέθη είναι μεγάλα. Και εδώ επίσκεψη  και ξενάγηση από τους ευγενέστατους υπαλλήλους του συνεταιρισμού, στους χώρους οινοποίησης, παλαίωσης και στην κάβα που αποτελεί το θησαυροφυλάκιο του συνεταιρισμού. Γευστικές δοκιμές λευκού, ξινόμαυρου και για το τέλος με περηφάνεια και καμάρι μας προσέφεραν να δοκιμάσουμε το παλαιωμένο κρασί τη ποικιλίας του ξινόμαυρου τον « Δαμασκηνό» που απέσπασε και βραβείο το 2017. Με τις δοκιμές, τα κρασιά αλλά και τη συζήτηση η ώρα είχε περάσει και ζητήσαμε πληροφορίες για το πού θα μπορούσαμε να φάμε.

Μας πρότειναν, λοιπόν, την «Καρυδιά», ένα εξαιρετικό εστιατόριο, σε ωραίο περιβάλλον, με νόστιμο φαγητό και φιλόξενους ιδιοκτήτες, που όπως προδίδει το΄όνομα του τα τραπέζια βρίσκονται κάτω από μια τεράστια καρυδιά , αλλά περισσότερες πληροφορίες και συνταγές που μας έδωσε η μαγείρισσα θα σας δώσουμε σε επόμενη ανάρτηση μας.

Να προγραμματίσετε τις επισκέψεις σας, λοιπόν, σε κοντινές ή πιό μακρινές διαδρομές, να γνωρίσετε τους ανθρώπους, να μιλήσετε μαζί τους , να συνδιάσετε τη βόλτα σας με πικ-νικ, να δοκιμάσετε, να πάρετε μέρος και να συμμετέχετε σε αυτές τις εκδηλώσεις των οινοπαραγωγών-μελών της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Τα οινοποιεία είναι εκεί και σας περιμένουν.