Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του επικεφαλής της επιτροπής υγείας και επιστήμης της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου ότι σε 5-10 χρόνια στους αγώνες θα συμμετέχουν και αθλητές του «ενδιάμεσου» (intersex) φύλου.Ο Στεφάν Μπερμόν αν και διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπική του εκτίμηση είπε ότι «η αίσθησή μου είναι ότι κάποια στιγμή αυτό θα συμβεί» παραδεχόμενος, παράλληλα, ότι θα χρειαστεί να υπάρξει και αλλαγή στάσης από την κοινή γνώμη.

«Η κοινωνία τώρα δεν είναι έτοιμη. Δεν θέλουμε να στιγματίσουμε αθλητές. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις θρησκευτικές και πολιτισμικές ευαισθησίες» συμπλήρωσε ο κ Μπερμόν.

Οι εκτιμήσεις του στελέχους της IAAF ήρθαν την ίδια ημέρα στην οποία η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε τους νέους κανόνες που επιβάλουν γυναίκες αθλήτριες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή προκειμένου η ορμόνη να βρίσκεται σε επίπεδα μικρότερα των 5 νανομορίων ανά λίτρο αίματος αν θέλουν να συμμετέχουν σε αγώνες αποστάσεων μεγαλύτερων των 400 μέτρων.

Όσες αθλήτριες δεν υπακούσουν στον κανόνα αυτό που τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος μόνο σε αγώνες που δεν είναι διεθνείς ή στην κατηγορία των ανδρών.
Οι περισσότεροι είδαν πίσω από τον κανόνα αυτό την περίπτωση της δύο φορές νικήτριας σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 800μ. Κάστερ Σεμένια από τη Νότια Αφρική με την ίδια να εκφράζει τη δυσάρεσκειά της γράφοντας στο twitter ότι «είμαι 97% σίγουρη ότι δεν με συμπαθείτε αλλά και 100% σίγουρη ότι δεν με νοιάζει».
www.protothema.gr/