Νέους χώρους υποδοχής προσφύγων (Hot Spot) για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών από τον Έβρο και τα νησιά, σχεδιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.


Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειακός συντονιστής Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δομές φιλοξενίας είναι πλήρεις (φιλοξενούν 600 άτομα, ενώ άλλα 500 έχουν πάει στη δομή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας κι άλλα 150 σ αυτήν του Βόλου) και, ήδη, πρόσφυγες βρίσκουν καταφύγιο ακόμη και στην πλατεία Δικαστηρίων, στο άγαλμα του Βενιζέλου, ή στην είσοδο του Αστυνομικού Μεγάρου στη Μοναστηρίου. Την ίδια στιγμή, τα υπάρχοντα διαμερίσματα που έχουν διατεθεί, μέσω προγράμματος του ΟΗΕ στους πρόσφυγες είναι μόλις 150 σε όλο το νομό ενώ τα δωμάτια στα ξενοδοχεία είναι λιγοστά λόγω της επικείμενης τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν περάσει από  τον Έβρο 1.500 άτομα και 650 βρίσκονται σε Λαγκαδίκια και Νέα Καβάλα. Πρόκειται για Κούρδους από το Αφρίν μεταξύ των οποίων αρκετά γυναικόπαιδα.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Ράγκο, σχεδιάζει, εκτός από τη δημιουργία νέων δομών, να κατανείμει τους πρόσφυγες σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου και να επεκτείνει τις υπάρχουσες δομές της Θεσσαλονίκης.


Όσον αφορά τη νέα δομή στη Θεσσαλονίκη, η απάντησή του ήταν θολή: «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμη. Υπάρχουν σχέδια για αυτό. Τα σχέδια δεν εκπονούνται με την έννοια της προχειρότητας, δηλαδή υπάρχουν εδώ και καιρό. Εξετάζεται σε άλλο επίπεδο. Εξετάζονται με βάση κριτήρια επιλεξιμότητας. Δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε μία απόφαση που να μας δεσμεύει για τον βαθμό υποδοχής», δήλωσε -κι όποιος κατάλαβε... κατάλαβε.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουν νέοι χώροι υποδοχής προσφύγων: «Ως δήμος Θεσσαλονίκης πιέζουμε να ανοίξουν και νέοι χώροι υποδοχής αυτών των ανθρώπων διότι η πληρότητα των camp σε Αλεξάνδρεια, Λαγκαδίκια και Διαβατά έχει φτάσει στο 100%, άρα αυτές τις ροές πρέπει κάπως να τις απορροφήσουμε. Βούληση μας είναι να προκαλέσουμε και μία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης του πραγματικού προβλήματος. Βούληση του υπουργείου είναι να ανοίξει και άλλα camps, τα οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη που είναι. Στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχουν πολλοί χώροι, οι οποίοι με απλές παρεμβάσεις μπορούν να δέχονται περιστατικά εκτάκτου ανάγκης, όπως στρατόπεδα που είναι κλειστά και ακίνητα, που είναι εγκαταλελειμμένα», πρόσθεσε, δείχνοντας πάλι το δρόμο για ανεδαφικές προτάσεις όπως η μετατροπή χώρων που δεν ανήκουν στο δήμο σε Hot Spot.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ΜΚΟ, οργανώσεις, εθελοντές της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού.