Χρυσώνει το χάπι προς τους πρυτάνεις υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Ανακοίνωσε την πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.


Τις ανακοινώσεις έκανε μετά το πέρας των εργασιών της 87ης Συνόδου Πρυτάνεων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

"Ανακοινώσαμε πρόσθετη επιχορήγηση 25 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστήμιά μας και τα ΤΕΙ, όπως επίσης και την ενίσχυση των τμημάτων μας με νέο προσωπικό που θα βοηθήσει στην διδασκαλία. Οι πρυτάνεις και τα πανεπιστήμια καλούνται να παίξουν το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξουν" δήλωσε αρχικά ο κ. Γαβρόγλου.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως κατά τη συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν τα φαινόμενα της παραβατικότητας που λαμβάνουν χώρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

"Δεν συζητήθηκε γιατί η σύνοδος συμμετέχει στην επιτροπή του υπουργείου που έχει συσταθεί για αυτόν τον σκοπό. Περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιτροπής" εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, αλλά... λίγους φαίνεται να πείθει, αφού τα πανεπιστήμια πήραν χρήμα και προσωπικό...

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως στο ΑΠΘ δεν υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά παραβατικότητα! "Η παραβατικότητα καλύπτει ένα σύνολο πραγμάτων, που δεν πρέπει να γίνονται. Έχουμε μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, της εισαγγελίας, του υπουργείου και των πανεπιστημίων και μελετάμε το εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα της παραβατικότητας στο ΑΠΘ και σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις". Κι όλα αυτά, μόλις δύο μέρες μετά τη σύλληψη τριών εμπόρων ναρκωτικών στους χώρους γύρω από το ΑΠΘ, ενώ όλη η Θεσσαλονίκη γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο κάμπους του πανεπιστημίου...

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ο κ. Μήτκας είπε πως "τα πανεπιστήμια θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ίδρυση και επανίδρυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ευελπιστούμε από τη νέα χρονιά θα μπορέσουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα".

Ξενοδοχεία για φοιτητές!

Αναφορικά με το ζήτημα των φοιτητικών εστιών, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως υπάρχει προγραμματισμός για τη δημιουργία νέων εστιών, όπως επίσης και κονδυλίων για να μένουν οι φοιτητές σε ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

"Είπαμε να γίνει μια ομάδα εργασίας που δεν έχει ξαναγίνει ανάμεσα στους πρυτάνεις, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο, για να δούμε ακριβώς τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας αρχίζοντας από τη σίτιση και στη συνέχεια των θέμα των εστιών" κατέληξε.