bib3


Μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας υλοποίησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.



Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “΄Ηρωες, ελάτε να γνωριστούμε”με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2018.


Από την ίδια μέρα και για μια εβδομάδα, δηλαδή από τις 23/04 έως τις 27/04, οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών υιοθετούν έναν ήρωα ή ηρωίδα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και αναλαμβάνουν να τον/την συστήσουν στο κοινό. Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ήρωα ή την ηρωίδα, που έχει υιοθετήσει η βιβλιοθήκη της περιοχής τους και να τον συστήσουν στο ευρύ κοινό: Πού κατοικεί; Ποια είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά του; Ποια είναι τα κατορθώματα και οι περιπέτειες του; Τι ξέρουμε για την οικογένειά του, τις συνήθειές του, τα όνειρα του;


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θέρμης επέλεξε ως ήρωα τον Καρυοθραύστη και σε συνεργασία με τη Σχολή Χορού της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ του Δήμου Θέρμης προσκάλεσε τους μαθητές της B' Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Θέρμης, να ανακαλύψουν τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ήρωα, μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας του βιβλίου.


Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μικρούς μας φίλους, όταν ξαφνικά μετά την ανάγνωση της ιστορίας, παρουσιάστηκε μπροστά τους μια μικρή μπαλαρίνα, η Ελισάβετ που υπό τους ήχους της γνωστής μελωδίας του Καρυοθραύστη και με την υπέροχη χορογραφία ζωντάνεψε την ιστορία.


Τα παιδιά επηρεασμένα από την παρουσίαση δημιούργησαν το δικό τους εικαστικό συλλογικό έργο. Απεικόνισαν τον πρωταγωνιστή ήρωα της ιστορίας του παραμυθιού μας.


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.