Στο μάτι επενδυτών από τις ΗΠΑ έχουν μπει Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάϊατ, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από απόφοιτους αμερικανικών πανεπιστημίων.

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, διαδικασία για την οποία ο Πάϊατ εξέφρασε για πολλοστή φορά τις ενστάσεις του «για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται από αμερικανικές κυρώσεις», στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας μπαίνουν όπως όλα δείχνουν τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. 

«Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις άλλων λιμανιών της περιοχής -Αλεξανδρούπολη και Καβάλα- παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες για επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη. Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης» τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τα μελλούμενα.

Επιχείρησε παράλληλα να στείλει και ένα ευδιάκριτο μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει, είναι ανοικτή στο επιχειρείν και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει». Ως όχημα για να το πετύχει χρησιμοποίησε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου φέτος οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα.

Τι είπε για τη συμμετοχή στη ΔΕΘ


«Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος πίσω από τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο από την αμερικανική τεχνολογία, την αμερικανική καινοτομία, την αμερικανική επιχειρηματικότητα, χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τα ανταγωνιστικά και δυναμικά κομμάτια της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και να μεταδώσουμε το μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο επιχειρείν, ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές και διεθνείς επενδύσεις» εξήγησε.

Υπογράμμισε δε ότι η αμερικανική συμμετοχή στη ΔΕΘ, φέτος, έρχεται σε μια στιγμή που οι αμερικανικές σχέσεις είναι πιο ισχυρές απ’ ό,τι υπήρξαν εδώ και πολλά χρόνια και πρόθεση των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως εφαλτήριο για την ανανέωση της αμερικανικής δέσμευσης σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας.