Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν, σήμερα, τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της Θεσσαλονίκης επέλεξαν να τοποθετηθούν επί του θέματος της λειψυδρίας λόγω της βλάβης στον αγωγό της ΕΥΑΘ που φέρνει νερό από την Αραβησσό.



Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επέλεξε να αναφερθεί στο τέλος των ανακοινώσεών του στο θέμα, όμως σπατάλησε τον μεγαλύτερο χρόνο γι αυτό.


Ανακοίνωσε στο σώμα ότι επισκέφθηκε, με άλλους δημάρχους, τον εισαγγελέα ο οποίος έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση “γιατί, ενώ η ιστορία ξεκίνησε από πολύ νωρίς, ενδείξεις υπήρχαν για την διαρροή...  Όταν μετράς τη ροή, γιατί μετράς τη ροή, κι έτσι εντοπίζονται οι διαρροές. Ξέρανε ή δεν ξέρανε ότι υπήρχε διαρροή; Το σίγουρο είναι ότι ο αγωγός κατέρρευσε, δεν έσπασε. Αυτό θα πει ότι υπήρχε διαρροή, ούτε μιας, ούτε δυο ημερών, αλλά πολλών ημερών, κάθισε το χώμα, έκατσε ο αγωγός με το βάρος του νερού και πάμε για άλλα...”, είπε ο δήμαρχος.


Μάλιστα, μίλησε για τα επιτεύγματα της τεχνολογίας: “Η ΕΥΑΘ ξέρω ότι είχε ρομποτάκια τα οποία λειτουργούν όπως τα στεντ. Μπαίνει το ρομποτάκι και βάζει λάστιχο και κλείνει τη διαρροή. Είναι μαγικά πράγματα και το παρακολουθείς το ρομποτάκι. Έχεις πλήρη εικόνα. Είχαν ή δεν είχαν πλήρη εικόνα; Μια βδομάδα βλάβη παραείναι”.


Για τη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ αναρωτήθηκε: “Το Σάββατο μας κάλεσαν όλους τους δημαρχαίους, στο ΥΜΑΘ, για να κάνουμε σύσκεψη. Για πιο πράγμα; Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη”. Και πρόσθεσε: “Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Θα κάνουμε ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα”, εξήγγειλε.


Γραπτή δήλωση Καλαφάτη


Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωσώ Αδαμίδου, διάβασε γραπτή δήλωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος απουσίαζε στην Αθήνα, επειδή συμμετείχε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην δήλωσή του, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε:


“Ζήσαμε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας από πλευράς κυβέρνησης και της υφιστάμενης διοίκησης της ΕΥΑΘ. Το πρόγραμμα διακοπών που ανακοινώνονταν δύο και τρεις φορές την ημέρα, δεν τηρήθηκε ποτέ. Τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων ενεργοποιήθηκαν όταν τελείωσε η κρίση. Για πρώτη φορά, η –πρώτη φορά Αριστερά- κυβέρνηση αποφάσισε τη σύγκλιση σύσκεψης για την αντιμετώπιση της κρίσης… μετά τη λύση της κρίσης! Τη βάπτισε, μάλιστα, κατεπείγουσα! Χρειάστηκαν πέντε μέρες για να δράσουν κατεπειγόντως! Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο και διψούσε μόνον η… μισή Θεσσαλονίκη κι όχι ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα. Τέτοιες συσκέψεις γίνονται για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος –κι όχι αφού ταλαιπωρηθεί”, υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή του.


Και πέρασε στις ευθύνες του Δήμου: “Δεν ήταν, μόνον, όμως, η κυβερνητική αδιαφορία για το πρόβλημα. Ήταν πλήρης, για άλλη μία φορά, η απουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Θα μπορούσε από την πρώτη μέρα να πιέζει την κυβέρνηση να δοθεί λύση, αφού είχε καθημερινές συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και θαύμαζε μακέτες στο περίφημο Συνέδριο για την Ανάπτυξη. Δεν το έκανε. Ο Δήμαρχος δε βρίσκει να πει ούτε λέξη όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην πόλη. Δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει το επικοινωνιακό του χάρισμα για ένα τεράστιο πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη της Θεσσαλονίκης. Φυσικά και δεν είναι αρμοδιότητα του δημάρχου η ΕΥΑΘ”, είπε και πρόσθεσε: “Περιμέναμε, όμως, από τον Δήμαρχο, να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης από την πρώτη μέρα και να πιέσει, να βγει μπροστά ώστε να κινητοποιήσει τους αρμοδίους. Αντίθετα τις τελευταίες έξι μέρες την τελευταία φορά η μοναδική δημόσια παρουσία του ήταν το Σάββατο στην αφετηρία του μαραθωνίου. Είχε και μία πάρα πολύ διακριτική παρουσία στη σύσκεψη στο Κυβερνείο, τη σύσκεψη που έγινε κατόπιν εορτής”.


Μάλιστα, θύμισε και παλιότερες καταστάσεις: “Πέρσι πάγωσε η Θεσσαλονίκη με τη σφραγίδα του δημάρχου. Φέτος δίψασε, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης . Υπάρχουν, όντως, κοινά σημεία μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχου, στην πόλη που είναι και μέλος του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων. Σκεφτείτε να μην ήταν δηλαδή”.


Καλφακάκου: Δεν ήταν και το μείζον πρόβλημα


Η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Ανοικτή Πόλη), Ρία Καλφακάκου,  σε μια προσπάθεια να αναδείξει άλλα σημεία του προβλήματος, είπε πως “η σημερινή διοίκηση είναι λιγότερο από ς χρόνια στην ΕΥΑΘ. Λιγότερο από 2 χρόνια. Αυτός ο αγωγός που χάλασε είναι 40 ετών. Να δούμε πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν οι προηγούμενες διοικήσεις. Να το βάλουμε και αυτό στο τραπέζι”.


Δήλωσε “ευχαριστημένη που το 51% μένει στο δημόσιο και που δια στόματος πρωθυπουργού ζητήθηκε να πάρουν το υπόλοιπο δήμοι και περιφέρειες” κι επέμεινε ότι “υπάρχουν ευθύνες σε πολλές μεριές”.


Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν είναι μείζον θέμα το πρόβλημα της διακοπής της υδροδότησης για, περίπου, έξι μέρες. “Όχι δεν είναι! Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο λύθηκε. Κανείς δε σφύριζε αδιάφορα. Όλοι είχαν πέσει και δουλεύαν νυχθημερόν για να λυθεί το πρόβλημα”, είπε σε παρέμβαση του συμβούλου των Εντάξει Μάκη Κυριζίδη.


Κωνσταντινίδης: Ο βασιλιάς ήταν γυμνός


Ο Γ. Κωνσταντινίδης της παράταξης του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση)  υποστήριξε ότι “από 2011 είχε δρομολογηθεί η κατασκευή με ΕΣΠΑ του εναλλακτικού διυλιστηρίου το οποίο απεντάχθηκε. Ήταν έργο κόστους 36 εκ ευρώ.  Αν είχε ολοκληρωθεί, ανεξαρτήτου βλάβης, δε θα υπήρχε ζήτημα με την υδροδότηση”.


Πρόσθεσε πως “είμαστε σίγουροι ότι έργα τέτοια δεν ιεραρχούνται με βάση την κοινωνική ανάγκη. Το ζήτημα του νερού δεν είναι θέμα για κερδοφορία. Αποδείχτηκε ότι στην υποδομή δεν έγινε το παραμικρό,ή αν θέλετε, δεν έγινε το καίριο για να μη μείνει η πόλη διψασμένη από μία βλάβη. Τις ίδιες ώρες που λέγανε διάφορα διάφοροι στο αναπτυξιακό συνέδριο, αποδείχτηκε ότι η πόλη ήταν ανοχύρωτη. Φάνηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός”.


Μπουτάρης: Δεν διεκδικώ υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ


Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μίλησε για υπερβολές, έκανε επίθεση στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας απευθυνόμενος προς τους συμβούλους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (Εντάξει) λέγοντας πως “ο πρωθυπουργός είπε στον ομοϊδεάτη σας κ. Τζιτζικώστα, ‘αγαπητέ μας κ. Αποστόλη’” και παραδέχτηκε ότι είναι με το… γκουβέρνο.


“Έχω δηλώσει ότι είμαι με το γκουβέρνο, όποιο και να ναι αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος διοίκησης που έχουμε εμείς. Όταν θα ‘ρθείτε στην εξουσία, γιατί αμφιβάλω αν θα ρθείτε ποτέ, κάντε αυτό που πιστεύετε. Δεν είμαι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διεκδικώ υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ!  Βάλτε το καλά στο μυαλουδάκι σας”, υποστήριξε!


Για το ενδεχόμενο να μπουν οι δήμοι στη μετοχική σύνθεση της ΕΥΑΘ, είπε: “Τι να κάνει ο δήμος τις μετοχές ενός δημόσιου οργανισμού1 Να τις κολλήσουμε στον τοίχο για χαλκομανία; Τα δημοτικά ομόλογα είναι μια άλλη ιστορία, νομοθετημένη”.


Όσο για την παρατήρηση Καλαφάτη ότι “δεν βγήκε μπροστά”, υποστήριξε για την σύσκεψη του Σαββάτου στο Κυβερνείο: “Μαλλιά κουβάρια γίναμε. Ρωτήστε να μάθετε τη φωνή που πάτησα”! Και πρόσθεσε: “Ας ρωτήσει ο κ. Καλαφάτης με ποιαν μάλωσα στο Κυβερνείο και να μη μιλάει καλά”!


Μάλιστα, προφανώς μη γνωρίζοντας για τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το θέμα στη Βουλή, είπε: “ Τι έκαναν οι βουλευτές Α Θεσσαλονίκης για το θέμα; ¨Εκαναν επερώτηση; Αν κάνανε, χαλάλι. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ήταν ένα ατυχέστατο συμβάν. Εδώ πυρηνικός αντιδραστήρας, με τόσα συστήματα ασφαλείας και τινάζεται στον αέρα”!


Στο θέμα αναφέρθηκαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Ζέρβας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε πως το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι της πόλης, αλλά, όπως υπογράμμισε, να… κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΥΑΘ.


«Το σύνθημα της ΕΥΑΘ ήταν να πίνουμε όλοι νερό από τη βρύση. Τώρα όλοι θα πίνουμε νερό από τα μπουκάλια και από τους προμηθευτές. Μπορεί να σώσατε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αλλά  ουσιαστικά όλοι καλούνται πλέον να πίνουν νερό εμφιαλωμένο. Όλη αυτή η διαδικασία με κάνει πραγματικά απαισιόδοξο ως προς την επάρκεια αυτών των ανθρώπων σε μια επόμενη κρίση, σε ένα πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον, ίσως ακόμα σοβαρότερο», σημείωσε.