Η παράδοση, θέλει, τα σπίτια να μοσχομυρίζουν τσουρέκια και κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας, την Μ.Πέμπτη. Μπορείτε να τα φτιάξετε για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, ή να τα βάλετε σε σακουλάκια και να τα προσφέρετε για δωράκι. Παροτρύνετε τα παιδιά σας, να σας βοηθήσουν, στο ζύμωμα. Θα είναι μια ευχάριστη οικογενειακή ανάμνηση, από τις ημέρες της Μ.Εβδομάδας, όταν θα μεγαλώσουν.

ΥΛΙΚΑ

2 γρ.μαστίχα
2 βανίλιες
5 γρ. μαχλέπι σκόνη
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 πορτοκάλι
100 γρ. ζάχαρη
270 γρ.βούτυρο
700 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
2 αυγά
50 γρ. γάλα
30 γρ.κονιάκ
* λίγη κανέλα
1 κρόκο με λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τη μαστίχα σε ένα γουδί, μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη βανίλια, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, και αφού απορροφηθούν από το μείγμα, ρίχνουμε το χυμό, το γάλα και το κονιάκ και χτυπάμε για 5-6- λεπτά.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν και αρχίζουμε να το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο αρχικό μείγμα μας. Προς το τέλος θα χρειαστεί να το ανακατέψουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Την αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και στη συνέχεια παίρνουμε λίγο από τη ζύμη μας και πλάθουμε τα κουλουράκια.* ( μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη μας και να ρίξουμε λίγη κανέλα στη μισή )
Φροντίζουμε να έχουν ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τον αραιωμένο κρόκο. Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο βαθμούς.